Черги та плутанина ось результат переведення виплат при народженні малят, щомісячної допомоги по догляду за дитиною в управління соціального захисту населення та праці на Чернігівщині. Це повязано передусім з тим, що відповідна держ-служба не має додаткових працівників, щоб виконати збільшений обсяг роботи. Про це повідомив на прес-конференції начальник обласного управління соціального захисту населення та праці Микола Уложенко. Він запевнив, що незабаром процес виплат буде вдосконалений, і матері отримуватимуть фінансову допомогу своєчасно. Цьогоріч область отримає різних видів дотацій молодим мамам та їхнім дітям на 206,6 мільйона гривень, що на 30 мільйонів більше ніж у попередньому році, повідомляє наш власний кореспондент у Чернігівській області Сергій ПАВЛЕНКО.

Органи праці й соціального захисту не думали, що в країні так багато мам

З 1 квітня в обовязковому порядку матері почали одержувати допомогу при народженні та з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку винятково в органах праці й соціального захисту населення за місцем проживання. Раніше ці виплати можна було одержати за місцем роботи.

У Федерації профспілок України зазначили, що попереджали уряд про можливі труднощі для мам. Правильність прогнозу підтверджують дані моніторингу, проведеного співробітниками ФПУ у відділах адресної державної грошової допомоги родинам з дітьми і малозабезпеченим родинам у Київській області та Києві.

Так, у Броварах Київської області зясувалося, що в другій половині дня прийом осіб на оформлення документів для цих виплат не проводиться. Як пояснила начальник цього управління А. Петренко, у звязку з великим навантаженням на працівників потрібен додатковий час для оформлення документів, отриманих від застрахованих осіб. Масовими стали факти, коли підприємства надсилають в органи соціального захисту не всі або неправильно оформлені документи на мам. Це призводить до довгого листування між цими організаціями і затримок виплат.

Значно краща ситуація в управлінні праці й соціального захисту населення Броварської районної державної адміністрації, де більшість страхувальників відповідально поставилися до зобовязання передати документи на виплату допомоги застрахованим особам до органів соцзахисту населення. Це, можливо, повязане з тим, що в районі нараховується лише 200 підприємств-страхувальників. При цьому очікувана кількість осіб, котрі звернуться за виплатою цієї допомоги, збільшиться вдвічі порівняно з минулим роком.

Самі мами неохоче і дуже боязко розповідають про те, як важко їм одержати допомогу, оскільки бояться, що коли матеріал буде опубліковано, адміністрація може або відмовити у виплаті, або затримати документи на невизначений термін.

Федерація профспілок України пропонувала залишити чинний порядок виплати цієї допомоги з наступним відшкодуванням виплат з державного бюджету. ФПУ попереджала, що застрахованих осіб, які одержують допомогу з догляду за дитиною, значно більше, ніж незастрахованих, котрих обслуговують органи соцзахисту населення. Було очевидно, що таке значне збільшення навантаження на органи соціального захисту спричинить штучне створення громіздкого і негнучкого порядку і перешкоди в одержанні застрахованими особами соціальних виплат, до заборгованості з них. Але пропозиції ФПУ не було враховано під час прийняття урядової постанови з цього питання.

Кабінет Міністрів України вже знає про цю проблему. За даними міністра праці й соціальної політики Михайла Папієва, органи соціального захисту організували щоденний прийом матерів для оформлення їм допомоги. Планується також збільшити кількість працівників, які будуть вирішувати ці питання. Але чи допоможе це розвязати проблему, залишається неясним.