Ранкове засідання 3 квітня

У сесійній залі зареєструвалися 260 народних депутатів із фракцій, що входять до парламентської коаліції, а також частина депутатів із опозиційних фракцій, які підтримують дії більшості. В урядовій ложі весь склад Кабінету Міністрів на чолі з премєром Віктором Януковичем. Голова Верховної Ради Олександр Мороз надав слово для виступу представникам фракцій. У своїх промовах народні обранці одностайно закликали главу держави відкликати указ про дострокове припинення повноважень парламенту і не допустити сповзання країни до хаосу й кризи. Першим узяв слово Сергій Головатий («Наша Україна») і заявив, що бере участь у засіданні Верховної Ради, бо європейська парламентська практика не визнає відсутності депутатів у сесійній залі. Парламентарій зазначив, що йому так само багато чого не подобається з того, що відбувається в політиці, але найбільше не подобається коли «глава держави показує приклад, що по Конституції можна топтатися».

С. Головатий наголосив, що в указі Президента про розпуск парламенту немає чіткого посилання на Конституцію і закликав усі три інститути влади і Президента, і парламент, і уряд — «зробити крок назад» і вирішити конфлікт мирними політичними засобами через діалог. Депутат С. Головатий, котрий також є віце-президентом Парламентської асамблеї Ради Європи, закликав ПАРЄ терміново провести дебати стосовно політичної ситуації в Україні.

Лідерка парламентської коаліції та фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова заявила: «Опозиція зініціювала і сформувала конфлікт, який за участі Президента України переростає в кризу». За її словами, опозиції вигідна якнайглибша криза, а народ цинічно використовують у задоволенні своїх владних амбіцій. Р. Богатирьова також вважає, що опозиція домагається і переобрання Президента України. Координаторка більшості запевнила, що коаліція відстоюватиме інтереси своїх виборців і діятиме виключно в правовому полі. Пропозиції коаліції із розвязання політичної кризи в країні, зі слів Р. Богатирьової, такі: направити делегацію Верховної Ради до Ради Європи і звернутися до ПАРЄ з проханням терміново скликати засідання моніторингового комітету ПАРЄ та зініціювати з участю міжнародних спостерігачів «круглий стіл»; Президентові України терміново скликати засідання РНБО і провести зустріч глави держави та Голови Верховної Ради з дипломатичним корпусом.

Катерина Самойлик говорила про ще більші загрози, заявивши, що опозиційна «трійка» — Юлія Тимошенко, Вячеслав Кириленко та Юрій Луценко готує «югославський варіант», щоб Україна як велика держава розпалася. «Коли ми будемо маленькі, як піщинка, з нами легко буде справитися». Депутат запропонувала замість дострокових виборів спрямувати ці кошти на соціальні виплати зарплати, пенсії, стипендії.

Як зазвичай, емоційним був і виступ соціаліста Івана Бокого. «Раніше з Конституцією воювали злодії, зараз на бій з Конституцією став Президент», — заявив депутат. І закликав Конституційний Суд «стати на бік народу і виконувати роль рятівника держави».

Опісля парламент проголосував за включення до порядку денного питання про політичну ситуацію в державі. Слово взяв Премєр-міністр України Віктор Янукович. Свій виступ він розпочав з того, що в новітній історії незалежної України було чимало драматичних подій, і не раз суспільство опинялося в ситуації, коли від рішень політиків залежала доля народу і вирішувалося бути чи не бути українській державі. Але щоразу знаходили порозуміння. В. Янукович заявив, що президентський указ має на меті «узурпацію влади», бо йдеться про розгін демократично всенародно обраного парламенту. Премєр запевнив, що уряд утримає ситуацію під контролем і продовжуватиме працювати: «Нікому не вдасться вибити нас із щоденного ритму копіткої праці». Віктор Янукович звернувся до Президента України з пропозицією ще раз сісти за стіл переговорів. І пообіцяв зробити все, щоб наслідки «незаконного», за його словами, рішення про розпуск парламенту не призвели до погіршення ситуації у країні.

Потім знову мали нагоду виступити представники фракцій, присутніх на пленарному засіданні. Лейтмотивами їхніх промов передусім було невизнання указу Президента та заклики до порозуміння і вирішення політичної кризи мирним правовим шляхом.

У парламенті виступила і Уповноважений з прав людини Верховної Ради Ніна Карпачова. Вона нагадала, що минулі парламентські вибори у країні були визнані міжнародними спостерігачами демократичними і такими, що відображають народне волевиявлення. Уповноважений констатувала, що указ Президента «викликав у суспільстві тривогу» і що в Україні «розпочалася політично-правова криза», а протистояння гілок влади «набуває загрозливого характеру». Ніна Карпачова риторично запитала: «Чи має Президент право розпустити Верховну Раду? Має. Але лише за підстав, які передбачені Конституцією».

«Замахом на конституційний правопорядок в Україні» назвав президентський указ у своєму виступі глава парламенту Олександр Мороз. Він нагадав, що за Конституцією єдиним джерелом влади в Україні є народ. Але структури влади розподілено на законодавчу, виконавчу і судову з таким розрахунком, щоб не можна було узурпувати владу і щоб одна гілка не втручалася в діяльність іншої. Голова Верховної Ради наголосив, що стаття 90 Основного Закону передбачає лише три підстави для дострокових виборів парламенту: неможливість провести засідання парламенту упродовж 30 днів, нестворення коаліції і несформування уряду. О. Мороз вкотре запевнив, що парламент діє правомірно і у відповідності з Конституцією. Зі слів глави парламенту стало відомо, що на 14-ту годину запланована зустріч Президента України з Премєр-міністром. О. Мороз запропонував на цій зустрічі розглянути «можливість оголошення мораторію, щоб не втягувати людей у владні «розборки». «Ми повинні стверджувати непорушність Конституції і обовязковість її виконання для всіх, у тому числі й для Президента», — переконував О. Мороз.

А після обговорення політичної ситуації в Україні депутати перейшли до розгляду проектів законів згідно з попередньо схваленим порядком денним.

Зокрема, у першому читанні ухвалено нові редакції законів «Про судоустрій України» та «Про статус суддів». Ці документи подав до парламенту Президент і, за словами О. Мороза, ще перед виданням указу про розпуск Верховної Ради глава держави відкликав законопроекти.

Проте парламент все одно їх обговорював, вважаючи, що було порушено процедуру відкликання. Парламент також ухвалив ще одне політичне рішення постанову «Про деякі заходи щодо запобігання порушенням конституційного ладу та забезпечення невтручання Національного банку України у дії, які загрожують конституційному правопорядку». Цією постановою депутати заборонили НБУ та його посадовим особам до ухвалення рішення КС про конституційність президентського указу у будь-який спосіб брати участь у заходах, передбачених президентським указом, тобто фактично заборонили фінансування дострокових парламентських виборів.

Незважаючи на відсутність депутатів із опозиційних фракцій, засідання парламенту тривало майже у звичному режимі: головуючий привітав із днем народження народних депутатів Івана Бондарчука та Олексія Кучеренка і повідомив про рішення фракції «Наша Україна» виключити зі свого складу депутата Олексія Федуна.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.