Сільгоспвиробникам Житомирщини, щоб засіяти 426 тисяч гектарів, потрібно 330 мільйонів гривень. За підрахунками, 86 мільйонів з них мали б становити кредити. Коли в південних районах уже й буряки почали сіяти, сільгосппідприємствам було видано короткострокових позик на 19 мільйонів гривень. Сама ця цифра говорить небагато, якщо не заглибитися в географію. Половину цієї суми взяли господарства Попільнянського району, близько трьох мільйонів позичили Чуднівський і Новоград-Волинський райони, по півтора Червоноармійський і Радомишльський. Оце і все.

Решта жодної копійки кредиту не отримала, констатував начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Олещенко.

За його словами, передбачені на відшкодування кредитної ставки кошти дають змогу залучити в області за рік 300 мільйонів гривень. Це значно більше торішньої фактичної суми в 198 мільйонів. Отже, проблем не повинно виникати? Але це в теорії.

А на практиці можна з допомогою однієї лише цифри визначити, яка реальна ситуація в АПК того чи іншого району. Найкраще її знають саме банки. Назвіть суму, яку вони наважилися дати підприємствам АПК, і стане зрозуміло, скільки ліквідного майна в тих господарствах залишилося. Такий приклад. Ще до помаранчевих подій Сергій Рижук, нині народний депутат, а на той час голова Житомирської облдержадміністрації, визначив ситуацію в аграрному секторі Коростишівського району як вкрай тяжку. Банки підтвердили діагноз: у 2006-му тут не позичили жодної копійки. Є райони, де взяли торік кредит менший, ніж фізичні особи беруть на купівлю машини...

На Житомирщині чи не головним фахівцем із платоспроможності сільгосппідприємств є керівник регіонального підрозділу одного з банків, депутат обласної ради Анатолій Фещенко.

Працювати з підприємствами АПК то головний біль. Одержавши кредит, забувають про нього, а як настає час повертати, нам вистачає роботи, сказав він на цьогорічній нараді з банкірами в облдержадміністрації їх за традицією збирають, тільки-но сонце повертає на весну. Анатолій Євгенович запевнив тоді, що банк працював і працюватиме з селянами, але «роздачі» грошей не буде, тому під посіви кредити не видаватимуть: має бути тверда застава. А це передусім техніка й худоба. Щодо зерна, то воно, як настає час повертати борги, кудись зникає. У Фещенка та інших банкірів, які теж наполягали на цьому, є вагомі підстави дотримуватися такої позиції: значні суми прострочених кредитів, які треба «вибивати».

Якщо підсумувати все, про що йшлося на тій нараді, можна дійти висновку: порівняно невеликій групі підприємств АПК банки довіряють. Є такі, що кредити видавати їм дуже ризиковано. А більшість може й не сподіватися на їх одержання, бо вже немає чого заставляти. Тож банкіри наполягали на своєму: земля має стати товаром, то найтвердіша застава. Було на цій нараді і щось зовсім новеньке: банкіри згадували про... 1937 рік. Бо декого серед ночі забирали, вимагаючи зізнатися у зловживаннях під час надання пільгових кредитів. Підозри не підтвердилися, але залишилася образа: якщо правоохоронці й далі вбачатимуть у кожному банкірові потенційного злочинця, бажання працювати з агросектором зникне. Тим паче що результат нерідко «залежить тільки від Бога», бо ніколи не відомо, які сюрпризи піднесе погода. А на додачу цінові ризики, досить згадати про цукор чи газ. Тож бізнес-плани залишаються аркушами паперу...

А який має вигляд ситуація з позиції виробників сільгосппродукції? Усі вони в боргах, як у шовках. 2,6 мільйона гривень винні за фіксований податок. Понад 10 мільйонів до Пенсійного фонду. Досі «висять» над ними 9,5 мільйона бюджетних позичок десятирічної давності. Все це стримує використання бюджетних коштів за різними програмами підтримки галузей АПК: держава вирішила не давати грошей тим, хто винен їй. З Житомира вже направлено листи до столиці з клопотанням скасувати пункти в інструкціях, де йдеться про це. Тим часом на рахунках казначейства лежать кілька мільйонів, строк подачі документів з розподілу яких уже скінчився, і кошти треба буде повернути так вимагає Міністерство агрополітики.

Сільгосппідприємствам, які в боргах, не доводиться розраховувати ні на кредити, ні на державну підтримку. Розрив між тими господарствами, які тримаються, і тими, які вже на колінах, дедалі збільшується...

Житомирська область.