Донецьк

Володимир СТОРЧАК, водій:

Вони, політики, як одна велика сімя. І винний у сімї завжди батько. У нас це Президент. А де він раніше був, куди дивився? Та і що дадуть нові вибори? Ті вже були при владі, ці зараз. Хіба прийде хтось новий? От якби була якась гарантія для виборців, що все, що обіцяли, виконають. Папір би якийсь чи страховку підписували. Обрали тебе відповідай перед народом.

Оксана МЕЛЬНИКОВА, студентка технікуму:

Я проти дострокового розпуску парламенту. Мене і такий задовольняє. Набридли ці нескінченні вибори і політика.

Олександр ЛУКЯНЧЕНКО, міський голова Донецька:

Коли є різне розуміння норм Конституції, своє слово повинен сказати Конституційний Суд, до того ж у максимально короткий термін. До моменту цього рішення дуже важливо використовувати консультації і переговори. Тому що мова ультиматумів, гадаю, лише ускладнюватиме ситуацію. Народ України втомився від виборів, перевиборів на догоду певним політичним силам. Головне в цій обстановці зберігати спокій, не розпалювати пристрасті у людей. Триває чергова боротьба за владу. І втрат зазнають мешканці України маю на увазі економічні, фінансові втрати. Крім того, міжнародний імідж держави, серйозна довіра до неї можуть бути підірвані. Адже рік тому ми казали, що у нас відбулися найчистіші, найпрозоріші вибори.

Ліна КУЩ.

Львів

Нарешті Президент України Віктор Ющенко почав виконувати волю народу! Так сприймають указ про розпуск парламенту представники середнього і малого бізнесу, каже голова правління обєднання підприємців Львівщини «Крок» Михайло Мужилівський. Ми у своєму колі обговорювали останні події, були в суботу на Майдані і бачили, що насправді коаліція не має багато прихильників. Чого бояться зараз її представники? Вони свого часу казали, що готові до повторних виборів, що їхня політична сила залишиться незмінною. Я переконаний, що нові вибори відбудуться, і в парламенті буде демократична більшість. Указ Президента України вважаємо законним, а рішення Верховної Ради уже нелегітимними.

Оксана ТЕЛЕНЧІ.

Луганськ

Луганчани рішення Президента України про розпуск парламенту зустріли неоднозначно. Більшість вважає його неправильним тому, що воно уповільнить розвиток країни. З другого боку, люди висловлюються за те, що новий парламент не буде кращий, тому треба дати працювати його нинішньому складу. Крім того, припускають, що прийдуть нові і крастимуть ще.

Олена РОМАНЮК, голова наглядової ради ВАТ «Птахогосподарство «Червоний Прапор» (Перевальський район):

Я не надто цікавлюся політикою, хоча розумію, що від законодавчої роботи парламенту залежить економіка країни, а отже, і нашого підприємства. Але ми звикли до того, що в Києві останнім часом щось відбувається. І вже не сприймаємо це близько до серця. Але, якщо мислити логічно, то виходить так, що ми обирали Президента, довірили йому країну, тому маємо сприймати його дії як правильні.

Алла АНТІПОВА.

Івано-Франківськ

Можна сказати, що указ Президента України про розпуск Верховної Ради та проведення позачергових виборів до парламенту це те, чого очікували від Віктора Ющенка прикарпатці. Адже власне до цього вони закликали Президента на народних віче, які нещодавно відбулися в багатьох районних центрах і містах області.

Волю виборців Прикарпаття висловили й депутати різних рівнів, вимагаючи від Президента такого кроку. Нагадаємо, що на позачерговій сесії Івано-Франківської міської ради, яка відбулася 27 березня нинішнього року, 45 депутатів із 46 присутніх у залі прийняли звернення до Президента, в якому вимагали провести дострокові парламентські вибори. 30 березня подібне звернення направила Президенту і Х сесія Івано-Франківської обласної ради. За розпуск Верховної Ради і позачергові вибори парламенту проголосувало 88 депутатів обласної ради із 92 присутніх.

Прикарпатці вважають, що у Президента були всі підстави прийняти відповідний указ, оскільки на виборах до Верховної Ради народ не голосував за ту конфігурацію сил, до якої нині здрейфував парламент. Зауважимо, що між політичними партіями в області нині, як ніколи, досягнуто порозуміння. Своєрідною крапкою в «самопоїданні» та «самознищенні» стало підписання 20 березня н. р. спільної угоди про утворення обєднаної коаліції демократичних сил у складі міських і районних партійних організацій «ВО «Батьківщина» та НСНУ, фракцій у відповідних радах між БЮТ та «НУ», яку місцеві політологи вважають найвагомішою політичною подією року в області. Незважаючи на перехід Анатолія Кінаха на бік урядової коаліції, обласна організація ПППУ на засіданні ради прийняла рішення «надалі залишатися у складі блоку «Наша Україна», яке мають неухильно виконувати депутати місцевих рад усіх рівнів від партії.

Дарина НАЗАРЧУК.

Одеса

Сергій ГРИНЕВЕЦЬКИЙ, голова Одеської обласної організації Народної партії:

Випадково чи ні, але підписання указу Президента відбулося напередодні світлого свята Великодня, що знаменує собою примирення і любов. Очевидно, що політичний і медичний авітаміноз у Страсний тиждень досягли свого апогею.

Те, що відбувається, бере початок 2004 року. Нинішній указ Президента лише ланка в ланцюгу правових порушень, що почалися зі знаменитого рішення Верховного Суду України про третій тур президентських виборів і так званого пакетного голосування, у результаті якого зявився на світ незрозумілий правовий монстр парламентсько-президентська республіка. Те, що відбувається у правовій сфері, можна охарактеризувати як моральний терор. І в суспільства, і в політиків ослаблено політичний і правовий імунітет, наслідком чого є очевидне ослаблення державності. Народна партія запропонувала свій вихід проведення всеукраїнського референдуму про довіру і Верховній Раді, і Президентові, про конституційний устрій, а також виборну систему. Сьогодні політики різних сил часто посилаються на народ. То давайте запитаємо в народу.

Дмитро ТАНЦЮРА, депутат Одеської міськради, НСНУ:

Президент України Віктор Ющенко підписав указ про розпуск Верховної Ради пятого скликання і призначив дату дострокових виборів. Цей указ опублікований, тобто став легітимним. Рішення глави держави відповідає національним інтересам і спрямовано на захист демократії і свободи. Сьогодні треба визнати, що в країні є політична криза. І лише дострокові парламентські вибори покладуть край цій кризі. Годі вести переговори, треба готуватися до виборів. Вважаю, що мудрість народу не дасть можливість політиканам звернути розвиток України з демократичного шляху на шлях тоталітаризму, шлях, який приведе країну в глухий кут.

Луцьк

Галина Федоренко, журналістка:

Схвально зустріла указ Президента про розпуск Верховної Ради України. До цього конфлікту коаліція йшла останні тричотири місяці, коли ігнорувала пропозиції глави держави до закону про Кабінет Міністрів, коли вела мову про ліквідацію інституту президента як такого, коли виставила Україну на посміховище всьому світу у ситуації з призначенням міністра закордонних справ. Найбільше обурювало перетягування в коаліцію депутатів з опозиційних фракцій, адже вибори були на пропорційній основі. Стосовно Верховної Ради, то вона повинна скласти свої повноваження. В цьому, вважаю, нічого негативного немає. Переможе той, на чиїй стороні симпатії народу.

Адель Смирнова, пенсіонерка:

Я вкрай негативно ставлюся до розпуску Верховної Ради. Скільки мільйонів гривень, яких у держави й так немає, буде викинуто надаремно! Навряд чи опозиційні партії наберуть більше голосів, ніж на попередніх виборах. Думаю, що Партія регіонів і комуністи у новому складі Верховної Ради додадуть до своїх теперішніх місць ще чимало нових.

Микола ЯКИМЕНКО.

Сімферополь

Розпуск парламенту не пройде, бо це може спричинити нове протистояння в країні. Так кримські «регіонали» оцінюють указ Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України й заявляють, що «для цього немає жодних правових підстав, а ось імпічмент Президента реальна можливість». Такої само думки комуністи півострова, які пропонують взагалі ліквідувати інститут президента. Численні, але дрібні кримські партії демократичного напряму одностайно висловили солідарність з діями Президента країни та закликають утриматися від сценарію «стінка на стінку». Вони нагадують: «Тих, хто проігнорує указ Президента гаранта Конституції, чекає кримінальна відповідальність. А такі стрімкі й масові зміни формату правлячої коаліції за рахунок окремих депутатів суперечать Конституції». Хоча, відчувається, що події вже набрали лавиноподібного характеру, а політичні дуелянти захищатимуть свої позиції «до останнього патрона». Більшість опитаних нами кримчан вважає: довірити долю країни мітинговій стихії означає шлях у нікуди. Не варто ще раз випробовувати на міцність геополітичну долю України. Потрібен черговий «круглий стіл» представників усіх політичних сил і гілок влади. У постанові Президії Верховної Ради АРК відзначено: «Указ прийнято з порушенням чинної Конституції і він припиняє повноваження легітимно обраного парламенту країни, а його остаточну оцінку може дати Верховний Суд України».

Віктор ХОМЕНКО.

Черкаси

В області зберігається стабільна обстановка і політична, і економічна, заявив на черговій колегії Черкаської облдержадміністрації перший заступник голови ОДА Петро Гаман. Члени колегії з участю керівників обласних управлінь, голів райдержадміністрацій, райрад та міських голів розглянули підсумки виконання місцевих бюджетів за 2006 рік. Розглянуто також питання про зростання заборгованості з зарплати, котра нині становить в області 24 мільйони гривень. В агропромисловому комплексі області тривають весняно-польові роботи і зберігається спокійна атмосфера.

Лідія ТИТАРЕНКО.