Орендарі селянських паїв масово почали сіяти ліквідний соняшник, який перетворює чорноземи на попіл

У Запорізькій області тривають весняно-польові роботи. Ранній їх початок ще не означає раннє завершення. Скажімо, минулої осені сівба озимих з різних причин розтяглася аж на 75 днів. Селянам нині важко бракує обігових коштів, а тому і продуктивної техніки, міндобрив та хімічних засобів захисту рослин. А фінансова допомога з боку держави, як і раніше, лише символічна. Візьмемо обіцяну компенсацію процентної ставки за кредити: вона становить лише 10 відсотків від необхідної суми. Не кращі справи і з допомогою на придбання складної сільськогосподарської техніки. Та найбільше потерпає агропромисловий комплекс від відсутності єдиної технологічної лінії в рослинництві. Колишні управління сільського господарства розігнали, і тепер, хоч вони і називаються управліннями агропромислового розвитку, в районних ланках працює не більш як десяток спеціалістів, котрі виконують роль статистів і нічого не вирішують. Керівники господарств, не кажучи вже про селян-одноосібників, їхні поради сприймають, так би мовити, як інформацію до відома. А коли «всі самі з вусами», то й панує на полях повна анархія.

Часом дивуєшся, скільки може терпіти земля таке знущання? Після того, як у господарствах пустили під ніж худобу, різко змінилася структура посівів. У 9 із 20 сільських районів площа під багаторічними кормовими культурами нині становить менш як 2 відсотки ріллі. До чого це призводить, не треба розповідати. Зате від краю до краю розцвів у всій красі на полях соняшник, що здобув репутацію «грошової культури». У багатьох районах, зокрема, в Пологівському, Новомиколаївському, Куйбишевському та Запорізькому, структура його посівів не тільки далека від класичної сівозміни, а й «зашкалює» рамки здорового глузду. До того ж сіють соняшник навіть без елементарного чергування культур по кілька років поспіль на одному й тому самому полі. У результаті земля виснажується, руйнується структура грунту, а наші не такі вже й багаті чорноземи перетворюються на попіл. Орендарі селянських паїв поспішають витиснути з них усе, доки чинні договори, не думаючи про майбутнє. І привести їх до тями держава чи не може, чи не хоче.

Уже навесні аграрії забили тривогу. Хоча після сильних лютневих морозів у доброму стані залишилися 53, а в задовільному — 36 відсотків посівів озимих культур, на багатьох полях помітили пожовтіння рослин. Вирішили, що це наслідок подовження термінів вегетації озимих, котрі переросли на полях, де їх посіяли надто рано. Втім, деякі фахівці агрозахисту думають інакше і грішать на фосфорне голодування озимих. Не сперечатимемося і те, й інше відповідає дійсності, адже культура землеробства занепала до печерного рівня.

І ось, коли сівба ранніх ярих та зернобобових культур уже наближалася до завершення, налетів ураганний вітер і почалася пилова буря. Такого лиха не бачили з весни 1968 року. Кілька днів сонце застилала піднята із землі чорна хмара, пилякою позасипало балки та канали зрошувальних систем, а вздовж полезахисних лісосмуг простяглися намети півметрової висоти. З такою стихією не позмагаєшся: коли вітер зірвав 15850 прибитих цвяхами шиферин на будівлях, то що говорити про тендітні сходи ярини? Найбільші втрати у Приазовському та Веселівському районах, де видуло по 1100 гектарів посівів. Чимало біди наробила буря і в Бердянському, Мелітопольському, Оріхівському районах, та кого вона врешті-решт обминула? Навіть у Запоріжжі повалила на вулицях більше ста дерев... Загалом по області доведеться пересівати близько 6500 гектарів посівів ранніх зернових і зернобобових, люцерни, гірчиці, ріпаку та інших дрібнонасінних культур, а збиток від цього становить 1,8 мільйона гривень. Та ось що цікаво — «чорний список» втрат чомусь замикають Розівський, Куйбишевський і Чернігівський райони, які розташовані на гребені Приазовської височини і найбільше потерпають від вітрової ерозії. Відповідь проста: сюди весна приходить на два тижні пізніше, а значить, селяни просто не встигли відсіятися. Набагато вагоміші збитки, які стосуються зменшення родючого шару, підрахують нескоро. Принаймні вже 15 років в області не проводять ґрунтове обстеження. Не зацікавлені в ньому господарники. Адже така робота потребує додаткових витрат, та й, самі розумієте, коли власники земельних паїв довідаються, що сталося з їхніми наділами, то, чого доброго, і договір оренди можуть достроково розірвати...

За словами начальника обласного головного управління земельних ресурсів, доктора економічних наук Дмитра Бабміндра, в розораній до безглуздості Україні найрозоранішою є саме Запорізька область, 82 відсотки території якої становлять сільгоспугіддя.

Запорізька область.