Позавчора Президент України підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради пятого скликання. Про це глава держави повідомив у телезверненні до українського народу. 2 квітня указ надрукував «Офіційний вісник Президента України». Нові вибори призначено на 27 травня 2007 року.

Своє рішення глава держави пояснив «трьома небезпечними тенденціями».

Перша, за словами Віктора Ющенка, неконституційний процес формування і переформатування парламентської більшості. «Згідно з Конституцією, коаліція створюється на основі депутатських фракцій, а не на основі індивідуального чи групового членства», — переконаний Президент. А все інше, за його словами, це ревізія волі народу.

Друга тенденція постійна практика прийняття нелегітимних, антиконституційних рішень. Як приклад глава держави навів закон про Кабінет Міністрів, що, на його тверде переконання, системно порушує Основний Закон і є замахом на конституційний лад країни.

Третя тенденція систематичне недотримання зобовязань і політика шахрайства, інтриг і зрад, приховані гаслами про національну єдність.

«Я прийняв це рішення у відповідності до положень Конституції України, обовязків Президента України та з дотриманням необхідної конституційної процедури», — зазначив Віктор Ющенко.

Щоправда, глава держави навіть не послався на 90 статтю Конституції, яка і регулює дострокове припинення повноважень парламенту.

Натомість, Віктор Ющенко запевняв, що його позиція продиктована гострою необхідністю вберегти державу, її суверенітет і територіальну цілісність, забезпечити додержання Основного Закону, прав і свобод людини і громадянина.

«Парламентсько-урядова більшість уже не приховує своєї головної мети узурпувати владу і законсервувати своє правління», — продовжив глава. Позачергові вибори це крайній засіб. Він став неминучим».

Жодних потрясінь і протистоянь, заявив глава держави, не буде. І запевнив, що ситуація в державі перебуває під контролем і залишиться стабільною, а будь-які замахи на безпеку громадян України будуть подолані і покарані.