Сьогодні мобільним телефоном нікого не здивуєш. Тільки ми молодь здебільшого по ньому не говоримо, а... пишемо.

«Short Message Servіce» (SMS) — молода програма. Перше повідомлення, або «есемеску», як ми її називаємо, передав у 1992 році інженер компанії Vodafon Нейл Папуорт. Це було поздоровлення з Різдвом. Ну а для масових користувачів ця послуга стала доступна тільки сім років тому. З того часу почалася «ера sms». З її спеціальною мовою, орфографією й етикетом.

У «есемесках» ми пишемо все, включаючи подробиці особистого життя. Іноді в 160 латинських знаках уміщається короткий виклад подій за останні кілька місяців. Але рідко вдається обмежитися одним sms. Згідно із соцопитуваннями, у середньому кожна молода людина відправляє вісім повідомлень щодня. Щоправда, кажуть, що десять і більше sms на день ознака розладу психіки.

Послання одне одному пишуть у транспорті, на нудних лекціях, у кіно, щоб того, хто не пішов, завидки брали. Та скрізь! Ми віддаємо перевагу інтризі, а не живій відповіді. Адже sms це сюрприз. А ще про багато речей простіше написати, ніж сказати.

Основний принцип sms-мови як чую, так і пишу. Можна все спрощувати. Головне, щоб тебе зрозумів адресат. «Я те лю» — освідчення в любові. «Хош» заміняє «хочеш». З англійського на sms-мову переведено навіть «Іліаду» Гомера. А так: «Іn da Bgіnnіng God cre8d da heavens § da earth», — починається переклад Біблії (Іn the begіnnіng God created the heavens and the earth. Спочатку Бог створив небо і землю.).

Скільки коштує скинути «Війну і мир» «есемескою»? У середньому на книжковому аркуші — 2520 знаків. Обсяг «Війни і миру» — приблизно 1700 сторінок. Загальна кількість знаків — 4 млн. 284 тисячі. В одне повідомлення вміщається 160 символів, отже, нам їх потрібно близько 27 тис. Відправити їх коштуватиме приблизно 7 тисяч 300 гривень...