2 квітня 2007 року розпочалося спеціальне позачергове засідання Верховної Ради України пятого скликання у звязку з можливістю розпуску парламенту з участю Премєр-міністра України В. Януковича, членів Кабінету Міністрів.

У ході засідання були ухвалені постанови «Про Звернення Верховної Ради України до українського народу» та «Про Звернення Голови Верховної Ради України до Президента України».

Висловлюючи стурбованість ситуацією, яка склалась у звязку з оприлюдненням Указу Президента України «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України», парламент ухвалив Постанову «Про Декларацію Верховної Ради України щодо неконституційного характеру втручання інституту Президента України в діяльність Верховної Ради України».

Також народні депутати України ухвалили Постанову «Про політичну ситуацію в Україні, повязану з оголошенням Указу Президента України від 2 квітня 2007 року «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України», яка набуває чинності з дня її прийняття, та «Про звернення до Конституційного Суду України стосовно розгляду конституційного подання щодо перевірки конституційності Указу Президента України від 2 квітня 2007 року № 264/2007 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України».

У звязку з наявністю інформації про можливість вчинення в будинку парламенту актів терористичного характеру Верховна Рада України прийняла Постанову «Про тимчасовий порядок проходження до будинків Верховної Ради України».

Усвідомлюючи свою відповідальність перед українським народом та для забезпечення конституційного правопорядку, громадянського спокою і стабільності в державі парламент України ухвалив Постанову «Про запобігання діям, що загрожують конституційному правопорядку, громадському спокою і стабільності в Україні».