Це було справді кохання з першого погляду. Ліда йшла зі школи з Висоцька як завжди, стежкою через поле. А на полі тому тракторист Сашко розсівав добрива.

То була весна, навколо буяла свіжа зелень, з неба лилося щире золото сонця. А тут ще така гарна дівчина йде стежкою. Олександр довго дивився їй услід, а коли приїхав увечері додому, то ошелешив матір: «Бачив гарну дівчину, буду женитись».

То був четвер, а в неділю до Лідиної хати постукали свати. Після девятого класу, у шістнадцять років Ліда пішла зі свого маленького хутірця Хилін у невістки до села Висоцьк, що в Дубровицькому районі. І досі, хоч минуло відтоді 29 літ, про таке раннє заміжжя не пошкодувала.

Гловацька починала свій трудовий шлях у колгоспі дояркою, а за ці роки стала у Висоцьку першою людиною. Нині вона директор місцевого СПП «Злагода», нещодавно їй присвоєно почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства України».

Якби не чоловік, то я такого визнання не досягла б, каже Лідія Григорівна, показуючи почесний знак. До двадцяти трьох років я народила і підняла з пелюшок трьох дітей. Після цього чоловік послав мене вчитись, а сам не вивчився, але я завжди кажу, що мої дипломи то наші спільні.

Їх у Лідії Григорівни два: спочатку вона закінчила зоотехнічне відділення Мирогощанського радгоспу-технікуму, а затим Житомирський сільгоспінститут. І нині, до своїх сорока пяти років, встигла вже й карєру зробити, і дітей поставити на ноги та «посортувати», як жартома каже вона про їх визначення в житті. Сини Іван і Степан одружені. Обоє живуть і працюють у Києві. Старший Іван уже подарував Лідії Григорівні та Олександрові Степановичу внучку Надійку. А торік восени сімя поповнилася ще й зятем вийшла заміж єдина дочка Гловацьких Леся, яка живе з батьками і працює в рідному Висоцьку вчителькою. То нині молоді дідусь і бабуся чекають вже другого внука.

Лідія Григорівна зізнається, що ніколи не була схильна до хатньої праці, вічної жіночої поранини біля каструль та шмаття. Її стихія господарство, поля, ферми. Може, й не бачила за тим господарством, як діти росли, усвідомлює вона нині, зате є і в цьому плюс: виросли самостійними і до всякої роботи звичними.

Та й господарство у Висоцьку зберегли це теж великою мірою заслуга Гловацької. Є 1200 голів худоби, з яких 500 дійне стадо, є племрепродуктор. 123 працівники нині трудяться в «Злагоді». З них 37 жінки. Директорка хвалиться, що жінки то мозковий фонд господарства. Вони тут переважно при владі, а чоловіки виконавці, пастухи, трактористи. І Лідія Гловацька, і її заступниця Олена Муха їздять полями і фермами на білих «Нивах». Самі за кермом, без водіїв.

Люди люблять її, а вона любить людей. З турботами про них вона лягає і встає: «У нашому селі всі працьовиті і дуже щирі. Хочу, щоб люди наші жили краще, щоб мали кращу копійку за свою працю».

То чи не заслужено така людина отримала звання заслуженого?

Рівненська область.

Фото Людмили МОШНЯГИ.

На знімку:першим з високою відзнакою Лідію Гловацьку привітав її чоловік.