Розширене засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування, що відбулося вчора в парламенті, було присвячене обговоренню теми законодавчого та фінансового забезпечення децентралізації влади. Участь у засіданні, що проходило під головуванням глави парламенту Володимира Гройсмана, взяли керівники профільних комітетів Верховної Ради, представники органів місцевого самоврядування, уряду, адміністрації Президента, члени української делегації Конгресу місцевих та регіональних рад Ради Європи, експерти з питань децентралізації та територіальної організації влади.
За словами Голови Верховної Ради, ця зустріч планувалася ще до Нового року, проте стала можлива лише нині. А головною метою обговорення він назвав складення спільного плану роботи, який має привести до чітких та зрозумілих реформ у сфері місцевого самоврядування. Глава парламенту також зазначив, що 27 січня відбудеться позачергове засідання Верховної Ради, на якому буде прийнято рішення щодо ситуації на сході, забезпечення підвищення обороноздатності країни.
«Багато хто говорить, що війна — не час для проведення реформ, а децентралізація влади послабить нашу країну. Я не погоджуюся з цим категорично і переконаний у тому, що більшість у цій залі є однодумцями. Оскільки якісна система управління, ініціатива на місцях на рівні громад, районів та областей, можуть привнести успіх у розвиток нашої держави, а відтак мають бути реалізовані», — наголосив він. Водночас глава парламенту додав: «План дій має бути реалізований до жовтня. Чергові місцеві вибори мають відбутися на новій основі. Тож календарний план роботи достатньо напружений. Маємо рухатися інтенсивно, але виважено».
Володимир Гройсман нагадав, що реформа місцевого самоврядування передбачає створення повноцінних рівнів управління: «Нині маємо на місцях недостатньо можливості для того, щоб реалізувати весь потенціал. Багато речей сконцентровано та централізовано на рівні центру. Наше головне завдання — побудувати нову систему врядування, основою якої є громада, район, область. На всіх цих рівнях маємо збудувати повноцінне місцеве самоврядування. Так само маємо привести якісні кадри в цю нову систему управління».
Щоправда, він визнав: частина рішень, які ухвалюватимуть, є непростими і можуть неоднозначно сприйматися: «Будь-яка зміна — це зміна устою, розрив кола комфорту. Коли змінюється система, з’являються нові інструменти, потрібно ухвалювати нові рішення. Вони потребують наших зусиль, відстоювання позицій тощо. Звісно, може виникати певний спротив. Але, думаю, він буде в абсолютній меншості».
Глава парламенту нагадав, що бюджет 2015 року фактично було сформовано на новій основі, яка містить перші кроки фінансової децентралізації. Проте сприймаються вони по-різному. Тож під час засідання, окрім напрацювання спільного плану дій, було обговорено, зокрема, й можливі зміни до Податкового та Бюджетного кодексів.
Учасники зібрання вшанували хвилиною мовчання пам’ять мирних жителів, які загинули внаслідок обстрілів терористів, підтримуваних Російською Федерацією. «Нас хочуть зупинити на шляху перетворень і змін, щоб ми не стали успішними, бо для когось це як страшний сон», — зауважив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман та висловив переконання, що ми цього ніколи не допустимо.
Відповідаючи після завершення роботи Консультативної ради на запитання журналістів, Володимир Гройсман (на знімку) зазначив, що порядок денний позачергового засідання Верховної Ради буде погоджено до кінця дня понеділка. «Всі питання будуть пов’язані з обороноздатністю країни. Нині напрацьовується остаточний перелік законопроектів. Щойно завершиться ця робота — все буде оприлюднено», — повідомив він.
Водночас В. Гройсман запевнив: про запровадження воєнного стану нині не йдеться. «Жодних рішень щодо запровадження воєнного стану, в тому числі й РНБО, немає. Це означає, що в порядку денному пленарного засідання цього питання також не буде», — сказав він.
Коментуючи внесення змін до Конституції стосовно зняття депутатської та суддівської недоторканності, глава парламенту зазначив, що це питання депутати розглядатимуть у перший пленарний тиждень нової сесії. Після чого документ буде направлено до Конституційного Суду.
На знімку: учасники Консультативної ради.
 
Дослівно
 
Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:
 
«Переконаний: якщо ми не створимо належної системи управління держави, де основою є місцеве самоврядування, нам навряд чи вдасться здійснити секторальні реформи, зокрема, економічні, гуманітарні».
 
Довідково
 
План заходів стосовно реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, зокрема, передбачає:
— внесення змін до Конституції стосовно реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади;
— внесення змін до Земельного кодексу щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з розпорядження земельними ділянками, у тому числі за межами населених пунктів;
— внесення змін до Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (нова редакція);
— законодавче врегулювання порядку вирішення питань адміністративно-територіального устрою України;
— ухвалення законів «Про місцевий референдум» та «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (ухвалено в першому читанні).
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.