Учора по обіді в секретаріаті Президента тривали консультації глави держави Віктора Ющенка з керівництвом парламенту та головами депутатських фракцій з питання про можливе дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

Як передає УНІАН, на консультаціях були присутні всі запрошені: Голова Верховної Ради Олександр Мороз, його заступники Адам Мартинюк і Микола Томенко, лідери фракцій Раїса Богатирьова (Партія регіонів), Юлія Тимошенко (БЮТ), Вячеслав Кириленко («Наша Україна»), Іван Бокий (СПУ), Петро Симоненко (КПУ).

Відкриваючи консультації, Президент України повторив свою позицію про нелегітимність формування коаліції в парламенті на основі індивідуального членства депутатів і наголосив на тому, що нині чиниться спроба політичної ревізії волевиявлення людей. «Хотів би підкреслити, що сьогодні восьмий місяць із дня першого засідання Верховної Ради, а не тридцятий день», — сказав Президент, додавши, що неконституційне формування більшості робить діяльність парламенту нелегітимною. Глава держави також піддав критиці те, що парламент з кожним днем дедалі більше приймає законів про регулювання діяльності влади, які не відповідають Конституції. Як приклад він назвав закон про Кабінет Міністрів. За словами В. Ющенка, це «формує конституційний дисбаланс у системі влади і здійснює передумови узурпації влади, а також ставить під загрозу демократичні ідеали».

Окрім того, Президент критикував те, що сьогодні багато домовленостей між політичними силами не реалізуються, а також те, що політичні сили не дотримують слова. В. Ющенко повторив сім вимог до коаліції, висловлені ним на зїзді «Нашої України» 31 березня, і закликав до їх обговорення. Коли номер було підписано до друку, ніяких рішень ще не було прийнято.