Чернігівська область. Уже 20 років при Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя плідно працює дует баяністів. У його складі нині заслужені артисти України, доценти кафедри інструментально-виконавської підготовки Володимир Дорохін і Микола Шумський. За роки плідної творчої діяльності дует увійшов до когорти провідних інструментальних ансамблів України, має власний самобутній репертуар і сценічний імідж, усталений авторитет у музичних колах та стабільні виконавські показники. Фонд Національної радіокомпанії має записи кількох творів українських та зарубіжних композиторів у їхньому виконанні.

Ще у творчому здобутку дуету Гран-прі і перші місця на численних міжнародних конкурсах, гастролі в багатьох містах України, країнах світу. Кілька років тому в Національній музичній академії України ім. П. Чайковського цей дует вперше в історії вітчизняного баянного мистецтва репрезентував програму духовної музики (хорових концертів українського бароко А. Веделя, Д. Бортнянського, М. Березовського) у власній транскрипції для дуету багатотембрових баянів.

А днями з ініціативи В. Дорохіна і М. Шумського у Ніжині, Прилуках, Чернігові з великим успіхом відбувся фестиваль ансамблів баяністів та акордеоністів, який назвали «Сіверська весна». У ньому, окрім цього дуету, взяли участь квартет баяністів імені Миколи Різоля Національної філармонії України під орудою народного артиста України Сергія Грінченка, київський дует баяністів у складі Богдана та Руслана Пірогів вони концертмейстери і артисти оркестру Національного заслуженого ансамблю танцю України ім. П. Вірського, тріо баяністів у складі викладачів Житомирського музичного училища Вікторів Губанова і Омельчука та Вячеслава Богорядова. Участь у фестивалі взяло також відоме в Росії і багатьох країнах світу Липецьке тріо баяністів у складі: Сергій Єльчанінов, Віктор Карпій і Вячеслав Мельник.

Ініціатори цього мистецького заходу мають намір надалі щороку проводити такі фестивалі, розширюючи число українських і зарубіжних музикантів для популяризації баянно-акордеонного мистецтва та його кращих представників.

Отже, «Сіверська весна» матиме продовження, якщо її підтримають, як і цього разу, творчі спілки і місцева влада.

На знімку: дует ніжинських баяністів (зліва направо) М. Шумський і В. Дорохін.