Коаліція була сформована відповідно до Конституції. Це визнав сам Президент, коли у серпні минулого року представляв кандидатуру премєра, заявив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк на вчорашній прес-конференції. Тоді, нагадав він, глава держави зазначив: ми всі Верховна Рада, коаліція і Президент пройшли свою частину правової дороги. Тільки Конституційний Суд, переконаний Перший заступник глави парламенту, може дати відповідь про конституційність формування коаліції.

А розмови про буцімто неконституційне формування коаліції це, зазначив Адам Мартинюк, «політичне забарвлення того, як позбутися парламенту, який не ходить від козирок».

Розширення коаліції до 300 голосів не самоціль. «Головне, щоб приймалися закони», — переконаний Перший заступник глави парламенту і додав, що відповідно до Конституції, кожен голосує індивідуально, а не так, як вирішує та чи інша політична сила.

Якщо Президент підпише указ про розпуск парламенту, коаліція діятиме відповідно до Конституції. «Все інше ви побачите», — зазначив Перший заступник глави парламенту і додав, що не хотів би, щоб було силове протистояння. Принаймні коаліція зробить усе, щоб не було зіткнень. Він не виключив, що в стінах парламенту будуть провокації. Саме тому доступ у Верховну Раду, зазначив Адам Мартинюк, буде обмежено. А загалом рішення коаліції залежать від політичних консультацій керівників держави та лідерів політичних сил. «Правових підстав для дострокових виборів ані парламентських, ані президентських немає», — підсумував Перший заступник Голови Верховної Ради.