Російські царі і кремлівські вожді шляхом нищення української мови як ознаки і генетичного коду нації намагалися впродовж усіх 340 років свого панування в Україні знищити українську націю. Царям і вождям вдалося зробити дуже багато для асиміляції українців і ліквідації українства як етносу. Проте розпад СРСР й утворення незалежної України не дали російським шовіністам довершити процес розукраїнення українства, значна частина якого залишилася вірною своїм мові, культурі і національним традиціям. Але російські шовіністи не полишають своїх планів і не вгамовуються. У боротьбі з українською мовою вони активно використовують тих, кого їм удалося позбавити почуття національної самосвідомості, національно розмагнітити й асимілювати.

Нині функції пятої колони російського шовінізму взяла на себе Партія регіонів. Вона поставила собі за програмну мету проголошення в Україні державності донедавна імперської мови, добре розуміючи, що російська мова за її нинішнього панівного становища в побуті і суспільному житті українських міст остаточно витіснить українську з більшості регіонів і сфер суспільного життя.

Лідер Партії регіонів В. Янукович рік тому проголосив гасло «Два языка один народ!». Партія регіонів рішенням контрольованих нею обласних рад усупереч Конституції, в якій немає визначення поняття регіональних мов, запроваджує під виглядом регіональної державний статус російської мови. У Партії регіонів добре розуміють, що така політика призведе до незатребуваності й повного витіснення української мови зі східних і південних областей, перетне українцям шлях до національного самоусвідомлення та національного відродження і в такий спосіб назавжди поділить українську націю на дві. Адже націй з двома мовами не буває.

Партія регіонів призначила віце-премєр-міністром, який відповідає за гуманітарний комплекс, а отже, й за мовну політику, Д. Табачника, який зухвало нехтує проблему відродження української мови. Нещодавно він публічно заявив, що не може вести політику «в интересах узкого слоя украиноязычной интеллигенции». Д. Табачник добре знає, що «слой украиноязычной интеллигенции» є саме тому «узким», що українську національну інтелігенцію віками мордували, розстрілювали, гноїли в сибірських тюрмах, залякували, денаціоналізовували, русифікували. Віце-премєр-міністр України добре розуміє, що українську мову українська держава мала б захищати і підтримувати саме з тієї причини, що прошарок справді національної української інтелігенції є нині, справді, дуже вузьким. Але в Д. Табачника за це серце не болить і, звісно, боліти не може.

Віднедавна секретар Донецької міської ради, член Партії регіонів М. Левченко публічно, також і на прес-конференціях у столиці, став активно проповідувати зверхність і цивілізованість російської мови і непотрібність української мови в Україні. Він вимагає, щоб в Україні державною була лише російська мова. Член Партії регіонів і депутат Луганської обласної ради А. Клінчаєв нещодавно вдарив в обличчя луганського студента Сергія Мельничука, який наважився було оскаржити в суді порушення його конституційних прав на навчання державною мовою. Жовтневий суд Луганська задовольнив скаргу студента і зобовязав ректора Східноукраїнського національного університету імені В. Даля забезпечити його навчання державною мовою. Це й розлютило депутата. Йдеться саме про того Клінчаєва, який був помічений у бійці в сесійній залі Верховної Ради на боці фракції Партії регіонів у липні минулого року. Немає сумнівів, що не без відома луганських функціонерів Партії регіонів слідчий міського управління МВС у Луганську Є. Головін виніс днями рішення про призначення Сергієві Мельничуку судово-психіатричної експертизи. З цього факту випливає, що Партія регіонів готова відновити відому практику комуністичного репресивного апарату в боротьбі з українцями за утвердження їхніх національних прав. Складається враження, що діями своїх місцевих функціонерів вищі керівники Партії регіонів намагаються роздмухати міжнаціональний конфлікт.

Ми вимагаємо від Партії регіонів суворо дотримуватися мовного законодавства України і поважати права українців. Ми нагадуємо про одну із сімнадцяти вимог фракцій Блоку Юлії Тимошенко та Блоку «Наша Україна», виголошених в їхній спільній заяві 12 березня ц. р.: зняти всі внесені членами Партії регіонів законопроекти, які спрямовані проти утвердження державності української мови і мають на меті продовження русифікації українців. Ідеться насамперед про девять законопроектів від члена фракції Партії регіонів В. Колєсніченка, якими він всупереч Конституції пропонує надати російській мові статус офіційної в усіх сферах суспільного життя.

Ми вимагаємо припинення масового порушення прав українців на Сході і Півдні України та штучного навязування українцям російської мови. Ми вимагаємо дотримання прав усіх українських дітей і молодих українців Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Харкова, Сімферополя, Києва та інших міст на навчання українською мовою. Ми заявляємо: «Руки геть від луганського студента Сергія Мельничука!».