Сьогодні Верховна Рада розгляне першим питанням політичну ситуацію в країні. Про це повідомив Голова Верховної Ради Олександр Мороз на вчорашній зустрічі з керівниками дипломатичних місій держав-членів Європейського союзу та «великої вісімки». Він запросив їх узяти участь у пленарному засіданні.

Парламент, за його словами, не зверне з норм права і позицій Конституції. «Ми триматимемо ситуацію під контролем, вона відбуватиметься в правовому полі», — зазначив він. Глава парламенту підкреслив, що Верховна Рада і Кабінет Міністрів стабільно працюють, що позитивно відбивається на показниках економічного зростання.

«Критична ситуація в країні має субєктивний, навіть персональний характер», — наголосив він і пояснив це бажання деяких політиків задовольнити свої владні амбіції та отримати владні повноваження. До того ж, додав він, будь-які дії за межами Конституції отримуватимуть адекватну оцінку.

Під час зустрічі Голова Верховної Ради звернув увагу на неконституційній характер втручання інституту Президента в діяльність парламенту і судової гілки влади. Олександр Мороз назвав таку практику неприпустимою. Він зазначив, що у діяльності вищого законодавчого органу немає жодної дії, яка виходила б за межі Основного Закону. «Верховна Рада України і надалі діятиме винятково у межах Конституції і в порядку, передбаченому Основним Законом», — зазначив глава парламенту. Він також підкреслив, що всі конфронтаційні моменти мають бути зясовані в демократичний спосіб. «Ми постараємося знайти компроміс з питань, які не виходять за межі Конституції», — підкреслив Олександр Мороз. Він наголосив, що законодавча робота спрямована на приведення всіх правовідносин у відповідність до Основного Закону. Це, за словами Голови Верховної Ради, не є посяганням на повноваження Президента і не є узурпацією влади.

Аналізуючи листа глави держави до Верховної Ради і його виступ на зїзді «Нашої України», Олександр Мороз зазначив, що претензії Президента стосовно неконституційності формування коаліції неправові й неконституційні. Він пояснив, що коаліція створена на основі Конституції, рішеннях фракції і відповідних індивідуальних заяв народних депутатів. Окрім цього, зазначив він, у Регламенті Верховної Ради є норма, згідно з якою індивідуально позафракційні народні обранці можуть входити або до коаліції, або до опозиції на основі індивідуальних заяв. Президент, зазначив Олександр Мороз, також вимагає законодавчо затвердити Універсал національної єдності. На переконання Голови Верховної Ради, це нелогічно, бо це політичний документ, документ про наміри. Основна вимога це введення імперативного мандата для народних депутатів. Конституція, заявив він, цього не передбачає. Він особливо наголосив, що Венеціанська комісія зробила жорсткі зауваження щодо закону про введення імперативного мандата для депутатів місцевих рад, як такого, котрий суперечить демократичним принципам Євросоюзу.

Висловлюючи офіційну позицію Євросоюзу стосовно ситуації в Україні, посол Німеччини, яка нині головує в Євросоюзі, зазначив, що Євросоюз закликає всі сторони до компромісу. «Ми б хотіли, щоб не було жодних кроків, які призвели б до ескалації політичної напруги», — наголосив він. Від імені ЄС посол закликав всі сторони до відповідальності, до пошуків спільного розвязання ситуації. В Європі, за його словами, очікують, що в Україні будуть дотримані демократичні принципи. Цю позицію також поділяє і посол США.