Цілісінький день прогрівається земля в Роздільнянському районі, а це означає не за горами сівба ярових. У ТОВ «Обрій-МТC», найбільшому господарстві району, до посівної кампанії усе напоготові.

Через кілька днів, якщо не буде холодів, вийдемо в поле, каже директор сільгосппідприємства Сергій Фомінчук (на знімку). Сподіваємося, що й нинішнього року вродить не гірше, ніж у минулому.

Клопочеться в парку сільгосптехніки головний механік господарства Віктор Литвин, хазяйським оком оглядає своє «залізне військо». Сьогодні в «Обрії» — шість американських комбайнів «Джон Дір», чотири трактори «Кейс» із причіпним інвентарем «Корунд» і «Смарагд», трактори з близького зарубіжжя. Техніка до посівної цілком готова. Як і торік, попрацювати їй доведеться, як то кажуть, від зорі до зорі.

Озимі зернові займають 2349 гектарів, ярові зернові — 840 га, технічні культури вирощуються на 1292 гектарах. Пар займає 680 гектарів, а кормові культури висіваються на 240 га.

1100 пайовиків, котрі довірили «Обрію» свої наділи, анітрохи не шкодують про співпрацю з найбільшим господарством району. Торік пайовикам було виплачено суму в півтора відсотка від вартості землі. А це, повірте, грошики чималі.

Врожаї, що їх збирають в «Обрії», на заздрість усім. Торік пшениці взяли 32 центнера з гектара, кукурудзи — 45 центнерів, соняшника — 17 центнерів, а сої — 24.

Дотримання агротехнологій, упровадження прогресивних методів ведення сільського господарства дали змогу «Обрію» досягти високої рентабельності виробництва культур. Так, у ячменя вона становить 64 відсотки, в пшениці — 48. Звісно, високий прибуток господарства, висока і зарплата трудового колективу.

За довгі роки з «Обрію» ніхто не звільняється, а черга бажаючих одержати місце механізатора зростає з кожним днем.

Механізатора Євгена Бондаренка і агронома Володимира Клепова ми розшукали на дальніх полях. Судять-радять як у найкоротші терміни провести сівбу. Ячмінь яровий сіятимуть нинішнього року на 517 гектарах, ярові зернові розмістять на 840.

Головне сьогодні тепла погода, розповідає Сергій Фомінчук. Протримається ще тиждень-два, і сівбу завершимо. До неї усе готове техніка справна, «горючку» запасли. Узяли під 20 відсотків річних банківські кредити і закупили «хімію», елітне районоване насіння.

Погодні прогнози для селян Одещини сприятливі вочевидь, холоди вже остаточно пішли з регіону. А це значить, що через день, два на полях загурчать трактори, а земелька, яка знудьгувалася за зиму, із вдячністю прийме від орача життєдайне зерно, котре стане налитим хлібним колосом.

Одеська область.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України»).