Ці питання активно, на високопрофесійному рівні дискутувалися у колі фахівців

28 березня 2007 року в Інституті законодавства Верховної Ради України

Представники установ та організацій членів Консультативної ради з питань ювенальної юстиції, яка є спільною ініціативою Інституту законодавства та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, домовлялися про міжвідомчу співпрацю з метою гуманізації кримінального судочинства, системи виконання покарань та ставлення суспільства до неповнолітніх, які вступили у конфлікт із законом.

Саме на необхідності чіткої координації дій між усіма гілками влади та суспільством наголошує Конвенція ООН про права дитини, зазначаючи, що держави-учасниці мають «сприяти встановленню законів, процедур, органів і установ, які мають безпосереднє відношення до дітей, котрі, як вважається, порушили кримінальне законодавство, обвинувачуються або визнаються винними в його порушенні».

Багаторічний досвід зарубіжних країн, які з урахуванням рішень та рекомендацій ООН (Пекінських правил ООН стосовно відправлення правосуддя щодо неповнолітніх 1985 р., Ер-Ріядських Керівних принципів ООН з метою попередження злочинності серед неповнолітніх — 1990 р., Правил ООН стосовно захисту неповнолітніх, позбавлених волі, 1990 р. тощо) обрали шлях широкого застосування невязничих санкцій, зокрема пробації, свідчить на користь ефективності останньої.

Пробацією є система заходів, здатна сприяти вдосконаленню процесу досудового розгляду справ, який крім іншого має включати медіацію і примирення; запобіганню повторних злочинів; ресоціалізації та реінтеграції правопорушника і загалом оздоровленню суспільства.

Ці аргументи враховували народні депутати України Володимир Стретович та Олександр Фельдман, Кабінет Міністрів України, а також Харківський громадський центр «Молодь за демократію», розробляючи законопроекти, які мали б унормувати впровадження пробації у кримінальне, кримінально-процесуальне, кримінально-виконавче законодавство та правозастосовчу практику.

На засіданні було представлено інформацію про стан розгляду і просування в парламенті та органах виконавчої влади цих законодавчих ініціатив. Відверто зазначимо, що ці законопроекти не зустріли однозначно позитивного сприйняття.

Тим більш слід і корисно було у рамках діяльності такої Консультативної ради узагальнити підходи представників законодавчої, судової, виконавчої влади та суспільства до цих питань.

Члени Консультативної ради, загалом підтримуючи ідею застосування комплексних заходів, які становлять систему пробації, вирішили створити спеціалізовану робочу групу та наділити її повноваженнями розробити концепцію системи пробації, яка може бути покладена на національний грунт, а також механізм впровадження її елементів в українське законодавство та практику.

Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні в особі його керівника п. Джерелі Хартлі висловило підтримку цій діяльності, а також готовність усебічно сприяти її реалізації.