До розкладу засідань Верховної Ради на 3—6 червня внесено 98 питань. На погоджувальній раді народні обранці наголошували, що парламент і уряд мають тримати руку на пульсі всіх питань, пов’язаних із обороноздатністю держави, а також контролювати використання коштів, спрямованих на потреби Збройних Сил.

На початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради, в. о. Президента України Олександр Турчинов повідомив, що на сьогоднішньому пленарному засіданні народні депутати планують заслухати інформацію Центральної виборчої комісії про результати виборів Президента України 25 травня 2014 року, а також прийняти рішення про дату, час і місце проведення урочистого засідання парламенту, присвяченого складанню присяги Українському народові новообраним главою держави.

Олександр Турчинов відзначив, що за узгодженням з новообраним Президентом запропонує Верховній Раді підтримати постанову про проведення інавгурації у суботу, 7 червня.

Окрім того, на сьогоднішньому пленарному засіданні депутати заслухають доповідь Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка щодо енергетичної безпеки. Прем’єр також поінформує про фінансово-економічну ситуацію в державі.

На голосування буде винесено і вже обговорене питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Олега Царьова.

Окрім того, у порядку денному на нинішній пленарний тиждень — ухвалення змін до Бюджетного кодексу щодо забезпечення ефективного функціонування столиці України — Києва, низка законопроектів щодо соціального захисту військовослужбовців, заслуховування звіту про виконання державного бюджету України за 2013 рік, після якого депутати зможуть розглянути проект постанови про Основні напрями бюджетної політики на 2015 рік (Бюджетна резолюція).

4 червня о 15-й годині у сесійній залі відбудуться парламентські слухання на тему «Освіта, охорона здоров’я та соціальне забезпечення дітей з порушеннями психофізичного розвитку: проблеми та шляхи їх вирішення».

6 червня депутати планують заслухати звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування обставин загибелі громадянина України Олександра Музичка (Сашка Білого).

Керівник фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв поінформував, що фракція наполягає розглянути нинішнього пленарного тижня три блоки питань -насамперед негайно надати громадянам, які через бойові дії на Донбасі вимушені терміново переселятися з Донецької та Луганської областей, статус тимчасових переселенців, а Мінфіну терміново розрахувати кошти, оскільки органи самоврядування не можуть нині приймати переселенців за тим принципом, як приймали громадян з АР Крим, як тимчасово окупованої території. Соболєв відзначив, що ця категорія громадян є дуже вразливою, оскільки більшість переселенців — це сім’ї з дітьми.

Другий блок питань — щодо обороноздатності країни. С. Соболєв запропонував заслухати інформацію керівника прикордонної служби та через постанови Кабінету Міністрів і зміни до законодавства ухвалити рішення щодо посилення захисту українського кордону. Наступні блоки питань пов’язані із антикорупційним законодавством та щодо повернення банківських кредитів, які люди брали у валюті. Окрім того, фракція наполягає розглянути законопроекти про зупинення медичної реформи та скорочення медичних закладів, про внесення змін до КПК щодо проведення судових процесів на територіях, де ведуться бойові дії, щодо мобілізації студентів та медиків, а також законопроекти про приватне обвинувачення, про ліцензування, про основні засади нагляду та контролю, про відновлення довіри до судової влади, щодо процедури банкрутства фізичних осіб та інші.

Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок запропонував низку законодавчих ініціатив, які допоможуть прикордонникам та силовим структурам завершити антитерористичну операцію. Зокрема, законопроект № 4962, яким передбачається денонсувати угоду з Російською Федерацією, підписану 16 січня 1997 року в Москві, про безвізові поїздки громадян Росії в Україну, а також законопроект про участь громадських формувань з охорони громадянського порядку та державного кордону, в якому має бути визначено порядок застосування холодної та вогнепальної зброї. Лідер «Свободи» також виступив з ініціативою обговорити в парламенті можливість запровадження воєнного стану в Донецькій та Луганській областях, провести тимчасову добровільну евакуацію мирних мешканців цих областей, де діють терористи, а також розпочати проведення широкомасштабної військової операції на Донбасі. Серед інших ініціатив «Свободи» — проведення упродовж місяця перереєстрації працівників силових структур, звернення до міжнародної спільноти з вимогою виключити Росію з ООН та ради безпеки ООН.

Фракція «Свобода» також наполягає на розгляді у парламенті законопроектів про люстрацію, про заборону комуністичної ідеології в Україні, про вибори до Верховної Ради за пропорційною системою з відкритими списками. 

Тягнибок запропонував створити тимчасову слідчу комісію щодо порушення законодавства та фальсифікації під час виборів міського голови Києва та до Київради.

Регіонали та комуністи на погоджувальній раді наголосили на потребі проведення переговорів для мирного врегулювання політичного конфлікту та зупинення бойових дій на Сході України. Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов наголосив, що будь-які протистояння закінчуються за столом переговорів, тож альтернативи мирним перемовинам немає. Він закликав розпочати такі переговори якомога раніше. Окрім того, Єфремов наголосив на тому, що парламент має визначитися з конфігурацією більшості, яка утворилася після обрання нового Президента, та завданнями, які перед нею постають. Питання про позачергові вибори Верховної Ради, вважає Єфремов, розглядати без внесення змін до Конституції неможливо. «Не вирішивши питання про зміни до Конституції, не логічно говорити про вибори і не по-державницьки, — сказав О. Єфремов. — Вибори можна проводити, лише вирішивши конфлікт на Сході, інакше може бути поглиблено нерозуміння і втрата території». Окрім того, парламентарій наголосив на потребі ухвалити програму соціально-економічного розвитку країни та рішення про стабілізацію ціни на газ для населення за рахунок внутрішнього видобутку.

Адам Мартинюк, виступаючи від фракції КПУ, також наголосив на потребі сідати за стіл переговорів та розпочати вирішувати проблеми на основі компромісів та домовленостей, у тому числі досягнутих за участю міжнародних посередників. Одним із способів домогтися миру, підкреслив Мартинюк, є ухвалення змін до Конституції, робота над якими у парламенті повинна бути продовжена. Комуністи також наполягають на скасуванні пенсійної та медичної реформ, запровадженні пені за затримку заробітної плати та інші соціальні рішення.

Під час погоджувальної ради пролунало декілька ініціатив щодо потреби контролю з боку парламенту за використанням коштів, спрямованих на національну безпеку та оборону, фінансування Збройних Сил. 

Віктор Пинзеник (фракція «УДАР») запропонував створити тимчасову слідчу комісію щодо контролю за використанням коштів, спрямованих на Збройні Сили України.

Анатолій Кінах (депутатська група «Економічний розвиток») наголосив, що сектор національної безпеки та обороноздатності повинен завжди перебувати у центрі уваги парламенту. На його думку, питання, які повинні вирішуватися миттєво, — норми харчування, система ротації, соціального захисту військовослужбовців, не вирішуються оперативно. Тому парламентарій запропонував у п’ятницю в рамках години запитань до уряду заслухати інформацію щодо обороноздатності країни від першого віце-прем’єра України та керівництва СБУ, а також обговорити розвиток соціально-економічної ситуації на Сході України.

Кабінет Міністрів запропонував Верховній Раді на цьому тижні розглянути понад десяток законопроектів. За словами міністра Кабінету Міністрів Остапа Семерака, це, зокрема, законопроекти про зайнятість населення, про державну службу зайнятості, про співробітництво територіальних громад, про страхування сільськогосподарської продукції, про приватизацію майна, про метеорологію, про стандартизацію, про внесення змін до Податкового кодексу щодо податкового компромісу, про регулювання містобудівної діяльності та низку інших.

На погоджувальній раді глава парламенту спростував інформацію, яка пролунала з вуст депутатів, про начебто затримку фінансування пенсій і соціальних виплат у Донецькій та Луганській областях. Олександр Турчинов повідомив, що на Донбасі відбувається фінансування всіх соцвиплат і пенсій за винятком декількох населених пунктів. А на решті територій областей фінансування соцвиплат триває у повному обсязі.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Дослівно 

Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ:

— Інформація про припинення фінансування, виплат пенсій та соціальних допомог у Донецькій і Луганській областях не відповідає дійсності. Є тільки проблема в кількох містах, де бойовики захопили банківські установи.

Віталій Хомутиннік, Микола Томенко.

Сергій Соболєв, Віктор Пинзеник, Олександр Єфремов.