Учора в Палаці дитячої творчості Соломянського району Києва нагороджували переможців міжнародного фестивалю «Містерія танцю».

Організатори благодійний Фонд сприяння освіті та здоровю нації «Поступ XXІ» за підтримки трьох міністерств, столичного ГУ в справах сімї та молоді й Фонду сприяння розвитку мистецтв України зібрали кращі самодіяльні колективи з усіх куточків країни. З-за кордону приїхали тільки вірменські школярі, але в майбутньому організатори планують розширити географію.

Наша місія підтримувати й розвивати дитячо-юнацьке танцювальне мистецтво у світі, каже продюсер конкурсу Марія Терехова. А заразом показати, що вітчизняні позашкільні установи живуть і розвиваються, але, як і раніше, потребують підтримки держави та спонсорів.

У складі строгого журі заслужена артистка України Наталія Борсук, головний балетмейстер хору імені Вірьовки Валерій Шкориненко, відмінник освіти України, керівник зразкового ансамблю ритм-балету «Пірует» Зіновія Косенко. Вони й визначали переможців серед 29 колективів. А у відбірних турах конкурсу в Полтаві та Рівному брали участь 129 ансамблів. І головним критерієм для суддів був талант, а не гроші.

Не секрет, що і регіональні, і всеукраїнські конкурси занадто комерціалізувалися, каже Марія Терехова. За задоволення взяти участь у них потрібно викласти від 100 гривень до 300 доларів із особи залежно від масштабу фестивалю. А стандартний дитячий колектив складається з 25 осіб. «Містерія танцю» не бере грошей з учасників, і це для нас справа принципу! Завдяки спонсорам у наступному році плануємо покривати витрати колективів на харчування та проживання під час фестивалю.

Улаштувати свято для дітей допомогли журнал «Пізнайко», виробник соків «Сандорик», видавництво «Школярик», салон-магазин «Батерфляй» і турагентство «Поехали с нами!».