Як і прогнозував «Голос України», поступово політичне протистояння перейшло у «гарячу фазу». Дехто з політиків навіть заговорив про ймовірність громадянської війни і розкол країни.

А розпочинався тиждень з неймовірної події убивства у дворі Святошинського місцевого суду російського громадянина Максима Курочкіна, якого підозрювали у вимаганні грошей в київського бізнесмена. Хто і що стоїть за зухвалим показовим розстрілом громадянина іншої держави, ламають голови не тільки працівники силових структур, а й аналітики.

Щоправда, ця подія недовго залишалася головною новиною. Уже в середині тижня і політики, і журналісти заговорили про розпуск Верховної Ради. В середу глава держави зустрівся з суддями Конституційного Суду, яких закликав бути поза політичним впливом і не піддаватися тиску.

У четвер про ймовірність такого розвитку подій заговорив у Луганську Президент країни Віктор Ющенко. Він констатував політичну кризу і звинуватив парламентську більшість у порушенні Основного Закону. Зокрема, статті 83, в якій визначається порядок формування коаліції у Верховній Раді. Крім того, він висловив своє розчарування дією «круглих столів».

Уже ввечері того ж дня значна частина народних обранців зібралася на збори у Верховній Раді. Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк ознайомив народних депутатів із листом глави держави.

Учора відбулося засідання комітету національного порятунку, який прийняв звернення до Президента з вимогою розпустити Верховну Раду. А на Європейській площі відбувся форум національної єдності.

А Президент України Віктор Ющенко мав тривалі переговори з Премєр-міністром Віктором Януковичем. Згодом у цих консультаціях взяв участь ряд відомих політиків, у тому числі перший глава незалежної України Леонід Кравчук і колишній Голова Верховної Ради Іван Плющ.

Сьогодні у столиці, як планується, пройдуть масові акції як прихильників опозиції, так і прихильників правлячої коаліції.

Коли пишуться ці рядки, важко зробити якийсь однозначний висновок. Будемо сподіватися, що врешті-решт політики порозуміються і знайдуть вихід з глухого кута, куди штовхають деякі радикально налаштовані діячі.