Чи повториться Майдан, чи варто Президентові підписувати указ про розпуск парламенту, чи підтримувати коаліцію національної єдності, всі ці питання українського політичного життя закордонні політики не поспішають коментувати. Очевидно, чекаючи, чим завершаться останні переговори між коаліцією та Президентом.

Лише Верховний комісар Євросоюзу з питань зовнішньої політики та безпеки Хавєр Солана стурбований ситуацією в Україні. Звертаючись до депутатів Європарламенту у Брюсселі, він заявив: «У мене є занепокоєння, яке я хотів би розділити з вами, про розвиток ситуації в Україні. Після виборів, як ви всі бачили, потрібен був час, щоб створити новий уряд, який зрештою привів до несподіваної коаліції. Коаліція почала працювати, але питання, що стосуються реформ і конституційної стабільності, залишаються предметом для занепокоєння. Україна є дуже важливою для нас країною, великою за розміром, потенційно важливою економічно, країною великого стратегічного значення. Ми мусимо приділити цій державі багато уваги».

Така заява не могла не викликати відгуків серед євродепутатів. Приміром, депутат Європарламенту від Польщі Гражина Станішевська в інтервю «Німецькій хвилі» розповіла, що члени делегації Верховної Ради, до складу якої входили представники блоку «Наша Україна», БЮТ та Партії регіонів, під час недавнього візиту до Брюсселя запевняли, що серйозних непорозумінь між ними немає. У них є лише спільні цілі, а відмінність у тому як їх досягти.

Звичайно, почувши, що ці депутати сьогодні збирають одне проти одного багатотисячні мітинги протесту, європейці можуть лише припускати, кого обманюють наші політики: партнерів із Європи, власний народ чи самих себе.

Посол США в Україні Вільям Тейлор порадив українським політикам вирішувати суперечності шляхом переговорів. «На нашу думку, українська влада має бути дуже обережною в питанні дотримання Конституції», — сказав Тейлор. Він наголосив, що треба додержувати українського законодавства для мирного розвязання ситуації і спокійно працювати в форматі переговорів.

А представники правлячих кіл Росії цього разу не поспішають докинути своїх пять копійок. Очевидно, чекаючи розвитку подій.

Водночас складно звинувачувати світ у байдужості. Адже внутрішньополітична ситуація в Україні змінюється так швидко і непередбачувано, що будь-який коментар стане неактуальним вже за кілька годин.