Комітет національного порятунку звернувся до Президента Віктора Ющенка з вимогою достроково припинити повноваження Верховної Ради пятого скликання. Таке рішення було прийнято на вчорашньому засіданні КНП, в якому взяли участь представники «Нашої України», БЮТ, «Пори», партії «Реформи і порядок», лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко.

У документі йдеться про те, що нинішня коаліція використовує методи, несумісні з принципами парламентаризму і демократії, зокрема, розширюється за рахунок депутатів, які пройшли в парламент за списками інших політичних сил, але «не встояли перед спокусою і зрадили своїх виборців».

У проекті документа також сказано, що такі процеси депутатських міграцій перенеслися і в місцеві органи влади.

Фактично, йдеться у зверненні, в Україні розпочато державний переворот, який повинен зупинити глава держави.

А Юлія Тимошенко повідомила, що БЮТ має намір звернутися до Конституційного Суду з проханням пришвидшити розгляд питання про дію імперативного мандата та право Президента на основі ст. 90 Конституції України розпускати Верховну Раду. За її словами, такі дії блоку будуть спрямовані на підтримку Президента України, оскільки він звертався з цього приводу до КС. Ю. Тимошенко також зазначила, що до КС з цього приводу мають звернутися і Голова Верховної Ради Олександр Мороз, і Премєр-міністр Віктор Янукович, якщо «вони хочуть чесності й справедливості у владі».

* * *

Найближчим часом Віктор Ющенко підпише указ про розпуск парламенту. Таке переконання після вчорашньої зустрічі з главою держави висловили лідер БЮТ Юлія Тимошенко, керівник фракції «Наша Україна» Вячеслав Кириленко та лідер громадянського руху «Народна самооборона» Юрій Луценко.

«Президент сприйняв всі пропозиції, всі аргументи... Я вірю в те, що Президент підпише указ», — сказала Юлія Тимошенко.

У свою чергу, лідер «Нашої України» Вячеслав Кириленко зазначив: «Я переконаний, що Президент ухвалить рішення в загальнонаціональних інтересах. Однак захист демократії, свободи, України, національних цінностей та інтересів є рішенням у загальнонаціональних інтересах».

На аналогічне запитання журналістів лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко сказав: «Президент нас почув».

Водночас Тимошенко закликала людей у суботу вийти на майдан Незалежності, щоб ще раз звернутися до Ющенка з проханням розпустити парламент.

«Нинішню владу сформовано на основі фальсифікації. Це момент істини для Президента. Він знає свої права і обовязки, прописані в Основному Законі. Завтра наступає момент істини для кожного українця, хто відчуває себе вільним громадянином вільної країни і не хоче жити під керівництвом не ним найнятого уряду», — зазначили на зустрічі.

У свою чергу, Тимошенко повідомила, що під час зустрічі з Ющенком йому передали заяву Комітету національного порятунку, де «викладено правові підстави розпуску Верховної Ради».

Вона також звернула увагу, що нечисленність акції антикризової коаліції свідчить про відсутність підтримки її з боку народу.

На знімку Сергія СВЕТЛИЦЬКОГО (УНІАН): члени КНП Юлія Тимошенко, Віктор Пинзеник, Владислав Каськів та Юрій Луценко.