Географія територій Луганщини, на яких безчинствують озброєні люди, на жаль, розширюється. Особливу тривогу викликають дії бойовиків, спрямовані на захоплення прикордонних пунктів україно-російського кордону, розташованих на території регіону.

У Луганську вранці, 2 червня, бойовики здійснили низку атак на управління Луганського прикордонного загону, розташованого в житловому мікрорайоні «Мирний». Першу атаку бойовиків у кількості 100 людей, що тривала близько 40 хвилин, прикордонники успішно відбили.

«Передислокувавшись, терористи відновили атаки. Цього разу з позицій, обладнаних у вікнах багатоповерхівки, по прикордонниках вели прицільний вогонь снайпери. Друга й третя хвилі атаки також були відбиті», — зазначили у Держприкордонслужбі. У рамках взаємодії на допомогу прикордонникам був висланий винищувач, однак в умовах густонаселеного житлового кварталу, що знаходиться поряд, прицільний точковий вогонь він вести не зміг. На сьому ранку 2 червня біля Луганського прикордонного загону було зосереджено близько 400 бойовиків. Вони використовують міномети і крупнокаліберні кулемети, при цьому постійно одержують підкріплення. За наявною інформацією, озброєні люди заблокували мешканців будинку, що знаходиться поряд із частиною, і ведуть вогонь із вікон квартир мирних жителів. Ця обставина не дає прикордонникам можливості вести прицільний вогонь. «На жаль, допомога від Збройних сил та інших правоохоронних органів відсутня», — підкреслили у Держприкордонслужбі. За оперативними даними групи «Інформаційний спротив», у ході штурму терористами Луганського прикордонного загону поранено семеро військовослужбовців.

А напередодні озброєні люди вчинили напади на дві військові частини Збройних Сил України в Луганській області. В одній із них, застосувавши автоматичну зброю та ручні гранати, нападники вивели з ладу радіолокаційну станцію. В другій частині захоплено будівлі та понад 40 одиниць стрілецької зброї. Серед українських військовослужбовців постраждалих немає.

У Луганську також розпочалися напади на стратегічні промислові об’єкти. Зокрема, люди в камуфляжному одязі з автоматами в руках, які назвалися самообороною ЛНР, увірвалися на патронний завод. Після відмови охорони виконати їхні вимоги, вони відкрили вогонь, заявивши, що відтепер здійснюватимуть охорону території заводу.

У Антрацитівському районі минулих вихідних спроба прорвати кордон була зроблена в прикордонному відділі «Дьякове». Бій тривав майже цілу ніч. За інформацією заступника командира батальйону «Азов» Ярослава Гончара, прикордонну заставу штурмували близько 100 терористів. Перший загін прибув двома КамАЗами і п’ятьма джипами й почав обстрілювати прикордонну заставу з гранатометів. Керував групою терористів чоловік за кличкою «Біс». Штурм було відбито, і тоді на допомогу «Бісові» з Антрацита виїхало ще два автобуси з бойовиками. Однак підійшла підмога і з боку українських сил. Прикордонці прибули на БРДМах, подарованих їм місцевим бізнесменом, і бойовики змушені були відступити, забравши із собою міномети. Загиблих серед прикордонників у цих боях немає, але троє поранених.

Однак, за оперативними даними групи «Інформаційний спротив», після нічного бою та відбиття атаки терористів українські прикордонники виявилися заблокованими: під час відходу бойовики замінували місцевість навколо відділу. Причому, як повідомив керівник Центру військово-політичних досліджень, представник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук, прикордонники не мають у своєму розпорядженні фахівців і устаткування для перевірки і розмінування місцевості. А на відповідні звернення штаб АТО поки не реагує.

До речі, прикордонний загін «Дьякове» начальник Луганського прикордонного загону полковник Сергій Дейнеко називає найбільш проблемним. Крім нього, до цього списку входять прикордонні відділи «Бірюкове», «Свердловськ», «Краснодон», «Станично-Луганський» і «Червона Талівка». Хоча, за словами Сергія Дейнека, «проблеми тією чи іншою мірою є по всій лінії держкордону, в будь-якому місті в будь-який момент може статися все, що завгодно». За його оцінкою, прикордонники достатньою мірою забезпечені боєприпасами. «Про це ми теж подбали ще до початку активної фази подій, хоча є нагальна потреба в забезпеченні особового складу загону бронежилетами, технічними засобами охорони кордону, а саме — приладами нічного бачення і нічної стрілянини, а також переносними тепловізорними комплексами», — розповів начальник Луганського прикордонного загону.

У Сєверодонецьку бойовики викрали десять авто й насильно вивезли вісім охоронців ТОВ «Антарекс-3000». Пізніше семеро з них повернулися з полону, доля ще одного викраденого залишається невідомою. За словами охоронців, їх привезли в якесь приміщення, де озброєні люди з’ясовували їх приналежність до організації «Правий сектор». Крім того, з території Сєверодонецького аеропорту невідомі викрали десять автомобілів, що належать службі безпеки Сєверодонецького виробничого управління підземного зберігання газу.

У Краснодоні озброєні люди намагалися захопити загін Державної воєнізованої гірничорятувальної служби. Під загрозою застосування зброї вони викрали спецавтомобіль, відеореєстратор, десять камер відеоспостереження, а також сейф із травматичним пістолетом і документами.

Хто організовує і спрямовує напади, а також диверсії? На це запитання частково дає відповідь інформація, отримана із прикордонного наряду відділу «Мілове». Тут затримано громадянина Російської Федерації, ветерана чеченської війни, який направлявся в Луганськ «з метою дестабілізації ситуації та участі в незаконних збройних формуваннях».

Під час затримання 38-річний громадянин РФ повідомив, що є командиром сотні народного ополчення Донбасу імені Архангела Гавриїла, брав участь у чеченській кампанії, двічі поранений і прямував у місто Луганськ для підтримки народного ополчення. У його особистих речах знайшли військову форму, ніж, балаклаву і карту Луганської області.

Влада Луганська звернулася до мешканців обласного центру із проханням не виходити з домівок без крайньої потреби, не наражати себе на небезпеку й уважно стежити за своїми дітьми. Особливо це стосується жителів кварталів Мирний, Ольховський, Степовий, Зарічний, Південний, які знаходяться в районі управління Луганського прикордонного загону.