Жодних підстав, щоб обґрунтувати розпуск парламенту, немає, оскільки Верховна Рада працює стабільно, цілком дотримуючися Конституції України. Так прокоментував Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у Пекіні (Китай) інформацію, яка зявилася в інтернет-виданнях про нібито наявність указу про розпуск законодавчого органу країни. «Я переконаний, що Президент ніколи не підпише документ, подібний цьому, документ авантюрного змісту», — зазначив він і додав, що знайомий з текстом «так званого указу».

За словами Олександра Мороза, у цьому, «умовно кажучи, документі» є теза, яка повторюється сьогодні деякими політиками, про те, що коаліція має створюватися на фракційній основі і депутати не мають входити до неї на індивідуальній основі. «Це хтось дуже впоперек читає Конституцію. Справді, коаліція створена на фракційній основі, але і Регламент, який, до речі, спирається на Конституцію, передбачає входження депутатів у коаліцію за власним бажанням, зазначив Голова Верховної Ради. Крім того, це передбачається і в угоді про створення коаліції, яка теж має юридичну силу, оскільки спирається на Конституцію».

Окрім цього, зазначив глава парламенту, «мова не йде про створення коаліції чисельністю триста чи чотириста депутатів, мова йде про необхідність голосування за зміни до Конституції у частині підвищення ролі місцевого самоврядування, для чого необхідно триста голосів».

За словами О. Мороза, «переполох, вчинений з цього приводу представниками двох політичних сил, які представлені у Верховній Раді як опозиція, стався тому, що у них є багато депутатів, які не хочуть займатися авантюрами, ходити хвостом за тими окремими представниками опозиції, які особисто прагнуть влади, і більше нічого. За їх позицією не стоять інтереси України і її громадян».

Непереконливими, вважає Олександр Мороз, є і аргументи про узурпацію влади однією політичною силою чи урядом. За його словами, якщо йдеться про коаліцію політичних сил, то це компроміс, демократія, а не диктатура і узурпація влади. Він також нагадав, що і Голова Верховної Ради, і коаліція, і Премєр-міністр, і Президент робили все для того, щоб коаліція була широкою і у ній були представлені всі політичні сили.

«Якщо є сумніви у тому, варто чи не варто входити до коаліції представникам нинішньої опозиції, то є два варіанти: перший вони можуть не входити, а голосувати так, як потрібно для суспільства, а по-друге, можуть увійти до коаліції усією фракцією, і від цього буде тільки користь для нашої держави», — зазначив Олександр Мороз.