Учора в рамках офіційного візиту до Китайської Народної Республіки Голова Верховної Ради України Олександр Мороз зустрівся із мером міста Пекін Ван Цішанем. Під час зустрічі глава парламенту високо оцінив досвід управління таким мегаполісом, як Пекін, і висловився за налагодження культурного співробітництва між столицями наших держав.

Олександр Мороз зазначив, що під час зустрічей, які відбулися в рамках візиту української делегації, йшлося про вигідність встановлення тісніших відносин між нашими країнами. Він висловився за активізацію двостороннього регіонального співробітництва, що сприятиме зростанню взаємовигідних для обох держав ділових контактів.

Голова Верховної Ради України повідомив, що в 2012 році в Україні планується провести чемпіонат Європи з футболу. У звязку із цим він висловив побажання, щоб Пекін відвідала українська делегація для ознайомлення із досвідом підготовки до великих спортивних заходів (у 2008 році в Пекіні відбудеться Олімпіада).

Мер Пекіна підтримав думку Олександра Мороза стосовно розвитку міжрегіональних звязків та налагодження науково-технічних, освітніх і культурних звязків між нашими столицями.

Він також подякував Україні за підтримку заявки КНР на проведення Олімпіади-2008 у Пекіні.

Сторони обмінялися думками з широкого кола питань життєдіяльності столиць, приділивши значну увагу екологічному аспекту та енергозбереженню.

Голова Верховної Ради України запросив мера Пекіна відвідати Київ.

Крім того, Голова Верховної Ради України зустрівся з Головою Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників У Банго.

У Банго охарактеризував Голову Верховної Ради України як видатного і авторитетного політика, зазначивши його внесок у розвиток україно-китайських відносин. Він висловив переконання, що офіційний візит Олександра Мороза надасть нового імпульсу розвитку двосторонніх відносин, зокрема їх парламентській складовій.

У свою чергу О. Мороз зазначив, що українська делегація «в захопленні від того, що ми побачили у Китаї». За його словами, вражаючі успіхи КНР є наслідком політики, яку проводить вище керівництво Китаю і парламент.

Голова Верховної Ради високо оцінив рівень україно-китайських відносин та наголосив на активізації двостороннього політичного діалогу на вищому рівні. За його словами, всі фракції Верховної Ради України «безальтернативно налаштовані» на розвиток співпраці з КНР. До того ж він зазначив, що розвинені міжпарламентські звязки є гарантією розвитку відносин в усіх сферах. Він поінформував, що до групи міжпарламентських звязків з КНР в українському парламенті входять 99 народних депутатів.

На переконання Голови Верховної Ради України, необхідно зосередитись «над конкретними речами». Серед перспективних напрямів співпраці, які потребують законодавчого забезпечення, Олександр Мороз назвав співробітництво у торговельно-економічній сфері, літакобудуванні, космічній галузі, в сфері високих технологій та культури.

Голова Верховної Ради України також вважає, що створені передумови для продовження і завершення роботи над договором між Україною та КНР про принципи відносин та співробітництво у XXІ столітті.

Голова Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників висловив вдячність Україні за те, що вона сповідує політику «єдиного Китаю», зазначивши, що КНР поважає зусилля України, спрямовані на збереження її суверенітету і територіальної цілісності.

Олександр Мороз запросив Голову Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників У Банго відвідати Київ.

На знімку:зустріч Голови Верховної Ради України Олександра Мороза з Головою Народної політичної консультативної ради Китаю Цзя Цінлінем.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.