Заплановані на вчорашній ранок політичні консультації Президента України з керівництвом парламенту та лідерами депутатських фракцій було перенесено на невизначений термін. Як зазначила з цього приводу прес-секретар Президента Ірина Ванникова, глава держави вимагає від Премєр-міністра та урядової коаліції забезпечення непорушності норм Конституції стосовно формування коаліції на фракційній основі. Вважаючи, що «лише це збереже легітимність існування коаліції і забезпечить гарантії діяльності опозиції», Президент закликає ухвалити політичне рішення стосовно відповідальності депутатів за вихід із фракції, тобто про закон про імперативний мандат. У звязку з цим Віктор Ющенко заявляє про необхідність сформування спільного звернення Президента та Премєр-міністра до Конституційного Суду стосовно імперативного мандату.

Нагадаємо, що про необхідність дотримання норм Конституції під час формування коаліції йшлося у зверненні Президента Віктора Ющенка з нагоди річниці парламентських виборів 2006 року. У ньому глава держави констатував, що «усвідомлення особливого політичного обовязку і відповідальності за долю держави і добробут людей досі не стало визначальним мотивом діяльності багатьох українських парламентаріїв» та що «замість того, щоб вести політичний процес конституційним шляхом, окремі політичні сили почали маніпулювати буквою Основного Закону держави і перекручувати його положення». Президент зазначає, що за вісім місяців існування чинної парламентської коаліції ми стали свідками цілеспрямованого наступу на конституційний лад країни, постійної боротьби за повноваження з одночасним порушенням волі виборців. «За останній рік Україна зіштовхнулася з багатьма цинічними прикладами політичних інтриг і зрад, однак найбільш загрозливою стала тенденція до узурпації влади. Більшість у парламенті схвалила нелегітимний закон про Кабінет Міністрів, який ставить уряд поза межами закону, системно порушує Конституцію України і обмежує конституційні права громадян України. Зухвало і відверто у Верховній Раді розгорнулась кампанія з організації переходу окремих депутатів до діючої коаліції всупереч національному законодавству», — йдеться у зверненні. В. Ющенко наголошує, що, згідно з Конституцією України, у Верховній Раді коаліція формується депутатськими фракціями протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання парламенту або протягом місяця з дня припинення діяльності попередньої коаліції депутатських фракцій та що Конституція визначає чіткі часові рамки формування коаліції і її природу на основі депутатських фракцій, а не на основі індивідуального чи групового членства.

Тим часом те, що сьогодні відбувається у Верховній Раді, на думку глави держави, «це не просто коаліційне переродження, а неприхована ревізія волі українських виборців, порушення Конституції України і пряма дорога беззаконня». Тож В. Ющенко констатує, що «сукупність таких дій створює підстави для визнання антиконституційним характер роботи парламентської більшості і нелегітимною діяльність уряду України».

Все дає главі держави підстави стверджувати, що «результати року діяльності Верховної Ради України не відповідають очікуванням громадян України, окремі позитивні досягнення знівельовано системним політичним і правовим свавіллям, а темпи негативних тенденцій вкотре підтверджують пустопорожність обіцянок і декларацій». Насамкінець В. Ющенко вимагає від парламентсько-урядової більшості відмовитись від антизаконних дій, закликає Конституційний Суд України невідкладно оприлюднити висновки з найбільш принципових справ його провадження та наполягає на затвердженні парламентом у вигляді закону України ключових домовленостей між більшістю та опозицією, спрямованих на реалізацію стратегічних пріоритетів країни та її громадян.

«Час безрезультатних «круглих столів» минув. Політики повинні нести відповідальність. В іншому випадку своє слово скаже український народ», — наголосив Президент.