У січні ц. р. відбулася установча конференція Міжнародного благодійного фонду національної памяті України. Конференція обрала почесним президентом Фонду академіка І. Юхновського. Затверджено правління фонду, виконавчого директора, ревізійну комісію та наглядову раду.

Про мету створення фонду і його функції детально інформував у своїй доповіді Герой України, академік Ігор Юхновський.

Ігор Рафаїлович передусім розповів про діяльність очолюваного ним Українського інституту національної памяті. Робота цього інституту буде зосереджена на трьох головних масивах проблем:

1. Відновлення та збереження національної памяті народу;

2. Повернення забутих імен борців за державність України;

3. Сприяння в розробці національних програм розвитку.

Зрозуміло, що масштабні завдання під силу лише суспільству з високим ступенем самоусвідомлення та відповідальності.

І саме з метою підтримки програм Українського інституту національної памяті, проведення розяснювальної, просвітницької та виховної роботи і створюється громадське обєднання Міжнародний фонд національної памяті України.

Уже сьогодні до цієї надзвичайно важливої роботи активно долучилося багато відомих політиків, науковців, господарників, людей культури і мистецтва. Лише до наглядової ради фонду, разом з іншими авторитетними фахівцями з різних сфер суспільства, обрано чотирьох Героїв України: Івана Дзюбу, Анатолія Авдієвського, Володимира Бойка та Дмитра Мельничука.

До співпраці з Фондом зголосилися представники обєднань українців у Росії (В. Дума), США (А. Лозинський), Словаччині (Д. Репела). Дбають про налагодження звязків з українськими громадами Казахстану, Канади та інших країн.

Але найбільша робота повинна проводитися в регіонах України. Адже така масштабна мета може бути реалізована лише через сильні, ініціативні обласні філії Фонду. Кожна область України має своє неповторне обличчя, історію, місцеві традиції, унікальні елементи культури. Й саме тут формуватимуться регіональні програми діяльності, які буде покладено в основу Загальноукраїнської перспективної програми Фонду.

До нашої діяльності виявляють великий інтерес різні громадські організації та місцеві органи влади, й можна сподіватися, що спільна робота буде результативною і корисною.

Фонд розпочинає свою діяльність з віри в бажання кожної людини знати своє коріння, історію своєї родини, свого роду і народу. А це породжує почуття власної гідності та відповідальності за долю держави. Самопізнання сприятиме консолідації суспільства, обєднанню усіх українських земель з глибокою повагою до їх унікальності.