Учора на Європейській площі Києва відбувся Форум національної єдності, організований політичними силами, які входять до парламентсько-урядової коаліції Партією регіонів, Соціалістичною та Комуністичною партіями. Виступаючи перед учасниками форуму, координатор парламентської більшості, лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова закликала опозицію не залишати стіл переговорів, доки не буде знайдено компромісного варіанта виходу з кризи. «Ми пропонуємо опозиції не залишати стіл переговорів, доки ми загальними зусиллями не віднайдемо загальний план будівництва сильної держави», — сказала вона. Окрім того, Р. Богатирьова висловила думку, що вимоги опозиції розпустити парламент «несправедливі й безвідповідальні» та що «опозиція діє поза законом. Вона не вірить у верховенство права вона вірить тільки собі. Вона любить тільки себе і примушує всіх служити тільки собі». Лідер фракції запевнила, що коаліція не дасть повернутися до минулих політичних і економічних криз, не допустить розвалу конституційного ладу та «захистить Президента від тиску і спроб використовувати його для неконституційних дій». Водночас вона заявила, що коаліція ні за яких умов не припинить вести діалог з Президентом країни та з усім українським народом, оскільки він є реальною і головною владою і для більшості, і для опозиції.

Міністр економіки Анатолій Кінах, виступаючи з трибуни форуму, заявив, що, на його думку, «абсолютна більшість громадян не підтримують сценарії, які створюють ситуацію «стінка на стінку». «Політики думають про вибори, а відповідальні державні діячі думають про майбутнє держави», — сказав він.

Після цього перед учасниками форуму виступив премєр Віктор Янукович, котрий повідомив про свою розмову з Президентом. За словами Януковича, Ющенко йому сказав: «Давайте, врешті-решт, ми знайдемо порозуміння і вийдемо з такою пропозицією і до політиків, і до українського народу». «Ми це пропонували ще навесні зразу після виборів, але такого єднання не відбулось. Але відбулось єднання серед українського народу, почалось єднання серед політиків, які працюють в парламенті», — зазначив він. Окрім того, Янукович зазначив, що депутатам від опозиції, які конструктивно налаштовані, набридло, що їх відсторонюють від законотворчого процесу, змушують писати заяви про дострокове складання повноважень, і вони почали обєднуватись навколо конкретних справ. Премєр вважає, що такі дії народних депутатів не є неконституційними.

Учасники Форуму національної єдності ухвалили звернення до народу України, в якому, зокрема, зазначається: «Конституційна реформа стала важливим кроком на шляху до приведення Основного Закону України, українського законодавства до європейських стандартів демократії. Як результат, вперше за історію незалежної України Верховна Рада і уряд працюють як єдиний організм, в короткий термін здолавши шлях від антикризових дій до розробки нової стратегії реформування української держави, гарантуючи людям гідний рівень життя, а Україні авторитет в міжнародному співтоваристві». Учасники форуму заявляють, що на порядку денному закріплення позитивних результатів минулого та початку 2007-го року, розробка та реалізація Стратегії соціально-економічного розвитку України до 2011 року, вступ до СОТ, співробітництво між Україною та ЄС щодо створення зони вільної торгівлі, вихід на новий рівень україно-російських відносин. Однак все це потребує ефективної взаємодії Президента, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, постійного соціального діалогу, дієвого партнерства як запоруки успішного здійснення реформ в усіх сферах суспільного життя. Також учасники форуму солідаризувалися з позицією Президента України, висловленою у його зверненні з нагоди річниці парламентських виборів 2006 року про те, що «демократичні стандарти, право і закон повинні дотримуватися завжди», та закликали всіх, передусім всі гілки влади та опозицію, обєднатися навколо цінностей національної єдності.