Актуальні питання законодавчого регулювання співробітництва територіальних громад обговорювали на вчорашньому засіданні круглого столу в парламенті. Захід організував Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за сприяння та підтримки Програми «РАДА: відповідальність, підзвітність та демократичне парламентське представництво» (USAІD), Програми Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні», Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO), ПРООН України. Участь у ньому взяли також представники органів державної влади, місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, неурядових організацій, науковці, експерти.

Під час заходу було презентовано підготовлений Кабінетом Міністрів законопроект «Про співробітництво територіальних громад» (реєстр. №4756). У ньому, зокрема, визначаються організаційно-правові засади співпраці територіальних громад; принципи, форми, механізми такого співробітництва, його стимулювання, фінансування та контролю.

Презентуючи законопроект, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман зауважив, що його розробкою займалися експерти, які багато років опікуються тематикою місцевого самоврядування, регіональної політики, але по-справжньому не мали можливості реалізувати накопичений, у тому числі і в європейських країнах, досвід. Сьогодні, на переконання В. Гройсмана, є всі можливості забезпечити проведення якісної реформи місцевого самоврядування. «Адже там, де діє серйозне самоврядування, країни розвинутіші та успішніші», — сказав він.

За словами урядовця, головна мета законопроекту полягає в тому, щоб підвищити спроможність територіальних громад вирішувати спільні актуальні питання, зокрема шляхом кооперації фінансових, організаційних та адміністративних ресурсів. Відповідно до проекту ініціатором співробітництва можуть виступати сільські, селищні та міські голови, а також депутати місцевих рад чи безпосередньо громадяни. Водночас текст договору про співпрацю має затвердити місцева рада. Крім того, законопроектом передбачається державне стимулювання співробітництва, зокрема через надання субвенцій місцевим бюджетам.

У свою чергу голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія зауважив, що таке обговорення надзвичайно важливе та актуальне, оскільки встановлення на законодавчому рівні механізму співробітництва територіальних громад є одним з основних завдань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. «Тут не політична дискусія, а практична, і цей законопроект дає можливість її розпочати, щоб зрозуміти, як побудувати ефективне місцеве самоврядування», — сказав він.

За словами радника в.о. Президента, керівника головного управління з питань конституційно-правової модернізації адміністрації Президента Марини Ставнійчук, децентралізація влади стає дедалі відчутнішим трендом багатьох європейських країн. Проте для України це не тренд, «це наша європейська перспектива, практична необхідність модернізації країни. Зрештою, ключ до вирішення нинішньої, найсерйознішої за всі роки незалежності політико-правової, соціальної та управлінської кризи», — наголосила Марина Ставнійчук.

ДОВІДКОВО

Відповідно до проекту закону, співробітництво територіальних громад — це відносини між двома або більше територіальними громадами, що здійснюються на договірних засадах із метою забезпечення соціально-економічного, культурного розвитку територій, підвищення якості надання послуг населенню на основі спільних інтересів та цілей. Співробітництво грунтується на принципах законності, добровільності, взаємної вигоди, прозорості та відкритості, рівноправності учасників та взаємної відповідальності суб’єктів співпраці за її результати.

Давид Жванія, Володимир Гройсман.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.