Серед першочергових завдань, які нині висунуто перед новообраним Президентом, — розв’язання конфлікту на Сході країни. Лише після утвердження остаточного миру на теренах держави її громадяни зможуть спати спокійно.

Про це йшлося за круглим столом «Україна до і після виборів. Євроінтеграція: момент істини», організатором якого виступила Національна спілка журналістів України.

— Це не були мультивекторні вибори, до яких ми звикли раніше. Уже не існувало розподілу на проросійського чи проєвропейського кандидата. Майдан та народ дали чітку вказівку, якого топ-менеджера для країни вони бажають бачити. Тому вибір і такі результати першого туру нікого не здивували. Тепер усі чекають від Президента власне українського дива, — зазначив політолог Вадим Карасьов.

— Порошенко не зможе працювати з чинним парламентом, де присутні клани олігархічно-корумпованого складу, які можуть учергове  розпродати державу, — заявив колишній перший заступник секретаря РНБО, екс-народний депутат Степан Гавриш.

Політик зауважив, що мажоритарна система себе вичерпала і країні необхідні не лише нові можновладці, а й нова Конституція. З новими законами, які ліквідують політичну корупцію.

«Необхідно зібрати високопрофесійну, патріотичну команду, яка б нормалізувала ситуацію в країні, вирішила питання не лише із зовнішніми агресорами, а й внутрішніми дестабілізаторами. Дуже важливо, щоб ми провели не лише жорстку військову операцію, як планував новий Президент, а й розпочали плідний діалог з елітою Сходу та Півдня нашої країни», — зауважив генерал армії України Микола Маломуж.

Надії українців розв’язати всі проблеми держави лише вибором нового Президента, швидше за все, не здійсняться. Окрім цілої низки вже наявних нагальних проблем, можуть додатися й нові. Політологи вважають цілком реальним швидкий розвал коаліції. Це спричинить крах намірів законодавців впровадити нові конституційні реформи про децентралізацію державної влади, а отже, й нові політичні перипетії.