Події останніх місяців продемонстрували чимало яскравих прикладів солідарності українців. Люди, які постраждали під час подій на Майдані, а також сім’ї, які втратили рідних, отримували допомогу від небайдужих з усієї країни. А Верховна Рада України ухвалила Закон «Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей», згідно з яким згаданим громадянам встановлюється допомога з державного бюджету.

Але згідно з податковим законодавством фізичні особи повинні сплачувати податок з нецільової благодійної допомоги. Тобто держава, яка часто сама не в змозі забезпечити належний рівень захисту для своїх громадян, замість заохочування благодійників до такої діяльності примушує їх ще й сплачувати податок. Те саме стосується допомоги, що нині надається силовикам, які задіяні в антитерористичній операції.

Вважаю, що нецільова благодійна допомога, яка надається вказаним категоріям, оподатковуватися не повинна. Тому зареєстрував законопроект №4918 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення окремих категорій громадян від сплати податку з нецільової благодійної допомоги». Він передбачає, що допомога, надана постраждалим на Майдані та силовикам, задіяним в АТО, не оподатковується.

На мою думку, прийняття цього закону на часі. Держава в таких умовах повинна заохочувати благодійну допомогу. Сподіваюся, що народні депутати підтримають мою законодавчу ініціативу.

Валентин КОРОЛЮК, народний депутат України.