У березні 1962 року першою ракетою-носієм 63С1, створеною в Дніпропетровському КБ «Південне», було виведено на орбіту перший супутник нашої розробки — «Космос-1». ТАРС із цього приводу оголосило про початок реалізації нової широкої наукової програми дослідження космічного простору «Космос».

У загальносоюзній комплексній програмі фундаментальних і прикладних досліджень апарати дніпропетровської розробки посідали особливе місце. Власне кажучи, більша частина програми досліджень у навколоземному космосі, починаючи з 60-х років і аж дотепер, здійснювалася за допомогою автоматичних космічних апаратів та ракет-носіїв, створених КБ «Південне» і Південним машинобудівним заводом. Саме тут ракетобудівники першими у світі запропонували й реалізували ідею уніфікованих супутників (платформ) багатоцільового призначення. Біля витоків створення нового космічного напрямку стояли такі видатні ракетобудівники, як Михайло Янгель, Василь Будник, Вячеслав Ковтуненко та інші.

Майже вся програма «Інтеркосмос» здійснювалася з використанням автоматичних апаратів нашої розробки. Колективом конструкторів підприємства було створено й здано в експлуатацію низку спеціальних комплексів, що мають як наукове, так і оборонне значення. Освоювалися й нові галузі прикладного застосування супутників. Одним із головних напрямків стало дистанційне зондування Землі та океану в різних частинах спектрального та радіофізичного діапазонів довжин хвиль.

Вже в незалежній Україні було створено наземну інфраструктуру керування супутниками в польоті, а також прийому, обробки й поширення цільової інформації. Наприклад, запуск у 1995 році першого українського апарата «Січ-1» було проведено завдяки цій інфраструктурі, що й надалі підтвердила свою працездатність та ефективність.

Паралельно під нашим організаційно-технічним керівництвом було здійснено практично замкнену кооперацію українських підприємств-розробників, що дало змогу на основі сучасних світових технологій створити нове покоління космічних апаратів мікросупутники.

Наш колектив може пишатися серйозними результатами своєї роботи на орбіту виведено близько 400 супутників більш як 70 різних типів! За цими видатними результатами колосальний творчий потенціал інженерно-технічних фахівців.

Сьогодні Україна володіє всіма складовими науковою, технологічною, виробничою й кадровою для здійснення повномасштабних космічних проектів. Роль КБ «Південне» як головної організації Національного космічного агентства в реалізації проектів національної космічної програми важко переоцінити.

Колектив підприємства, наші ветерани, що створювали ракетно-космічний напрямок робіт, і сьогодні продовжують працювати над конструюванням конкурентоспроможних ракет-носіїв і космічних апаратів. З нинішньою знаменною датою — 45-річчям із дня запуску нашого першого супутника отримано привітання від керівників космічної галузі, колег із Росії, Казахстану та інших країн.

Дніпропетровськ.