Футбол. Відбірний раунд Євро-2008. 28 березня.

Група А. АзербайджанФінляндія. 1:0. ПольщаВірменія. 1:0. СербіяПортугалія. 1:1. Польща — 16 очок, Португалія, Сербія, Фінляндія по 11, Бельгія — 7, Казахстан — 5, Азербайджан — 4, Вірменія — 1.

Група В. ІталіяШотландія. 2:0 (Тоні, 12, 70). ГрузіяФарери. 3:1 (Сірадзе, 26, Іашвілі, 45, 90+5 Р. Якобсен, 57).

УкраїнаЛитва. 1:0. Гол: Гусєв, 48.

Україна: Шовковський, Несмачний, Кучер, Тимощук, Єзерський, Русол, Шевченко, Гусєв (Воробей, 80), Воронін, Михалик (Шелаєв, 70), Калиниченко (Чигринський, 82). Тренер Олег Блохін.

Литва: Грібаускас, Шемберас, Станкявічюс, Скерла, Жвіргждаускас, Савенас (Калонас, 51), Пошкус (Родзінявічюс, 65), Паклаускас, Морінас (Гедраускас, 56), Клімавічюс, Данилявічюс. Тренер Альгімантас Любінскас.

Попереджено: Єзерського, 18, Данилявічюса, 24, Савенаса, 39.

Арбітр Флоріан Майєр (Німеччина).

Одеса. Стадіон «Чорноморець». 6 градусів. 33 600 глядачів.

Україна, Франція, Шотландія-12, Італія-10, Грузія-6, Литва-4, Фарери-0.

Група С. УгорщинаМолдова. 2:0. МальтаГреція. 0:1. ТуреччинаНорвегія. 2:2. Туреччина — 13, Греція —12, Норвегія, Боснія по 7, Угорщина — 6, Мальта —4, Молдова — 2.

Група D. ЧехіяКіпр. 1:0. ІрландіяСловаччина. 1:0. УельсСан-Марино. 3:0. Німеччина, Чехія, Ірландія по 13, Словаччина — 9, Уельс — 6, Кіпр — 4, Сан-Марино — 0.

Група E. ІзраїльЕстонія. 4:0. АндорраАнглія. 0:3. Хорватія — 13, Ізраїль, Англія, Росія по 11, Македонія — 7, Естонія, Андорра по 0.

Група F. ЛіхтенштейнЛатвія. 1:0. Північна ІрландіяШвеція. 2:1. ІспаніяІсландія. 1:0. Північна Ірландія — 13, Швеція — 12, Іспанія — 9, Данія — 7, Ісландія, Латвія, Ліхтенштейн по 3.

Група G. БолгаріяАлбанія. 0:0. РумуніяЛюксембург. 3:0. СловеніяНідерланди. 0:1. Нідерланди — 14, Румунія — 11, Болгарія — 9, Білорусь — 7, Словенія — 4, Албанія — 3, Люксембург — 0.

Збірна України здобула прекрасний результат під час березневого циклу відбору до Євро-2008 шість очок із шести. А мяча, забитого Олегом Гусєвим в одеській зустрічі проти Литви, вистачило нашій збірній і для перемоги, і щоб очолити турнірну таблицю у групі В. Україна за очками наздогнала Шотландію та Францію. Та за кращими результатами в особистих зустрічах вийшла на перше місце.

Як і очікувалося, українці з перших хвилин мали неабияку територіальну перевагу. Однак перший реальний голевий епізод виник лише на 20-й хвилині. Андрій Шевченко вискочив сам на сам із Паулюсом Грібаускасом, але не влучив у дальній кут.

До середини першого тайму литовцям удалося вирівняти гру. Мало того, на 28-й хвилині після помилки Олександра Кучера на «побачення» з Олександром Шовковським утік Робертас Пошкус. На щастя, партнерів, котрі помилилися, підстрахував Андрій Русол. За хвилину після розіграшу кутового міг відзначитися оборонець Арунас Клімавічюс.

Українці відповіли небезпечним ударом головою Максима Калиниченка, якому асистував Гусєв. А на 38-й хвилині гості знову могли повести в рахунку. Кучер несподівано для Шовковського пробив головою по своїх воротах, і мяч влучив у стійку воріт. Під завісу тайму після удару Володимира Єзерського мяч «парирувала» стійка воріт уже литовської команди.

Щойно розпочалася друга половина поєдинку, як Україні вдалося провести ефектну атаку, котра завершилася переможним ударом. Калиниченко зробив навісну передачу, і в дальній кут головою невідпорно пробив Гусєв. Після забитого мяча українські футболісти мали велику перевагу. Зрештою, Шевченко забив мяча. Однак арбітр визначив у спірній ситуації положення «поза грою».

У другій половині другого тайму українці грали відповідно до рахунку, головним чином зосередившись на обороні своїх воріт. У підсумку команда Олега Блохіна мало не поплатилася за гру на утримання рахунку. На 85-й хвилині німецький суддя Флоріан Майєр цілком міг призначити пенальті у ворота Шовковського. Порушення Шовковським, як показали численні повтори, не було. Однак суддя людина і міг піддатися емоціям.

Одеські журналісти запросили наставника гостей Альгімантаса Любінскаса на знамениту «Гуморину», бо він неабияк їх насмішив. Тренер назвав гол українців недолугим (?). Коли литовці самі вибрали для проживання готель «Одеса», то знали, що там іде поточний ремонт. Але по закінченні гри Любінскас поскаржився на це. І лише наприкінці розмови з представниками ЗМІ він говорив, власне, про футбол. «Клас українців був вищий. З футболістів, які є в розпорядженні Блохіна, можна зробити три збірні, а я ледве назбирав гравців на одну команду».

На запитання, що робитимете далі, пан Любінскас відповів таке: «Повернуться четверо наших провідних гравців, котрі з різних причин не виступали останнім часом, і будемо відбирати очки в усіх підряд».

Олег Блохін після зустрічі висловив задоволення результатом. «Я дуже радий, що у двох матчах ми взяли шість очок. Сьогоднішня зустріч із Литвою була на результат. Литовська команда вкомплектована футболістами високого рівня, дисциплінованими і добре організованими. Ніхто з нас і не чекав від цієї гри легкої прогулянки. Ця команда чимось схожа на шотландську».

Відповідаючи на запитання, чого Україна так мало забиває, Блохін сказав: «Я не можу гравців навчити забивати. Це обовязок клубних тренерів. Головна проблема українського футболу відсутність доброго вітчизняного форварда (йшлося про чемпіонат України Авт.)».

Викликала занепокоєння Олега Володимировича гра української команди під час реалізації стандартних положень литовцями. «Хлопці не виконали установки на гру під час стандартів біля наших воріт, і тому в нас могли зявитися проблеми. Неодмінно працюватимемо над цим».

До наступного матчу збірної України ще є час (поєдинок відбудеться 2 червня в Парижі). Ніхто не сумнівається, що то буде значно серйозніший іспит. Як підготуватися до гри з титулованим суперником? Яку тактику обрати для досягнення позитивного результату? Про це вже сьогодні почнуть думати і моделювати паризьку зустріч Олег Блохін та його помічники.

ОдесаКиїв.

На знімку: Олег Гусєв, удар якого приніс перемогу Україні.

Фото Павла КУБАНОВА.