Офіційно Болонський процес в Україні розпочався 2005 року із підписання декларації на Бергенській конференції. Тоді наша держава зобовязалася внести відповідні зміни у національну систему освіти та приєднатися до роботи над визначенням пріоритетів у процесі створення єдиного європейського простору вищої освіти до 2010 року. Але реальність надто далека від бажаного.

 «Від старого відійшли, а до нового не прийшли» — так узагальнив досвід реалізації положень Болонської декларації ректор Донецького національного університету, академік Володимир Шевченко. «Однієї зарплати і стипендії недостатньо для нормальної організації навчального процесу. Тут потрібна матеріальна база. Це питання, яке випало із поля зору уряду», — вважає керівник вузу, який очолює раду ректорів Донецької області. На засіданні ради, яке відбулося в Донецькому юридичному інституті, обговорювалося питання переходу на кредитно-модульну систему навчання.

На думку В. Шевченка, вузи не готові до організації самостійної роботи студентів із двох причин: через відсутність у бібліотеках достатньої кількості підручників та брак коштів для підключення компютерів до мережі Інтернет. А без цього самостійне опрацювання тем неможливе.

Свої особливості впровадження кредитно-модульної системи і в Донецькому юридичному інституті. Курсантам читають спеціальний курс із організації самостійної роботи. В бібліотеці створено компютерний центр, придбано бібліотечну систему Unіlіb така працює в Національній бібліотеці імені Вернадського та провідних книгозбірнях країни.

Чимало керівників донецьких вузів скаржилися на те, що після впровадження «болонської системи» викладачі виявилися перевантаженими. «Навіть давши студенту більше часу на самостійну підготовку, ми не можемо скасувати індивідуальні заняття», — заявив ректор Донецької державної консерваторії імені С. Прокофєва Вячеслав Воєводін.

Складання вступних екзаменів до магістратури, яке вже призвело до студентських протестів у Львові, в Донецьку збираються обговорити окремо. «Ректори були проти тієї системи, яку запропонувало міністерство, зазначив В. Шевченко. Не треба забувати, що життя вищої школи у нас далеке від існування вищої школи в Європі».