Учора Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк прийняв голову Комітету Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації з питань економічної політики, підприємництва і туризму Євгена Федорова (на знімку). Як повідомляє прес-служба ВР, в ході зустрічі обговорено перспективи українсько-російської економічної співпраці, зокрема налагодження постійної взаємодії між Комітетом ВР України з питань економічної політики та Комітетом Держдуми Федеральних Зборів Російської Федерації з питань економічної політики, підприємництва і туризму.

На початку зустрічі А. Мартинюк високо оцінив ініціативу економічних комітетів двох парламентів з налагодження постійної співпраці.

Перший заступник глави парламенту сказав, що «ми з радістю відзначаємо поліпшення взаємовідносин між нашими країнами», зокрема позитивну динаміку товарообороту та інвестицій. Водночас він висловив жаль з приводу спаду показників прикордонного співробітництва, яке успішно розвивалось до кінця 2004 року і скоротилося в наступні півтора року.

А. Мартинюк наголосив, що покладає великі сподівання на унормування роботи Міждержавної комісії ЮщенкоПутін. Він звернув увагу співрозмовника на економічне зростання, яке сьогодні відбувається в Україні. «Це, природно, впливатиме на соціальні показники», — наголосив А. Мартинюк, зазначивши, що «ми підтримуємо уряд у прагненні тричі за цей рік підвищити пенсії».

Перший заступник Голови Верховної Ради окреслив також поточну політичну ситуацію в Україні. При цьому він наголосив, що не бачить конституційних підстав для розпуску парламенту Президентом і вірить, що Віктор Ющенко не піде на такий крок.

Коментуючи заяви опозиції та Президента про нелегітимність формування коаліції за рахунок окремих депутатів, він підкреслив, що єдиним органом, уповноваженим приймати рішення з цього приводу, є Конституційний Суд України, а тому варто почекати його висновків. Водночас А. Мартинюк наголосив, що коаліція легітимна, оскільки Конституцією не заборонено приєднання окремих депутатів до існуючої коаліції.

Також він повязав приїзд до Києва великої кількості людей зі зїздом Народного союзу «Наша Україна», наміченим на вихідні, та висловив переконання, що «ще більше буде прибічників чинної коаліції». А. Мартинюк з тривогою сприймає намагання порушити стабільність у державі, однак вважає, що «кризи сьогодні немає. До такого розвитку подій опозиціонерів підштовхнуло прагнення чергових членів їхніх фракцій увійти до коаліції національної єдності». Він поінформував Є. Федорова, що ситуація, яка склалася, буде розглядатися на зборах народних депутатів, на які запрошено представників усіх фракцій. Крім цього А. Мартинюк повідомив про домовленість з Президентом про проведення наступного понеділка його зустрічі з керівництвом парламенту та депутатських фракцій.

Є. Федоров, у свою чергу, побажав Україні «позитивного руху, економічної стабільності, яка відзначається останнім часом». При цьому він зазначив, що Росія розглядає стабільність в Україні як запоруку стабільного руху Росії.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.