Підсумки роботи минулого року засвідчили: в Київській області досягнуто відчутних й очевидних успіхів. Так, якщо промислове виробництво в Україні збільшилося на 6,2 відсотка, то на Київщині на 14. На 5,5 відсотка зросло виробництво сільгосппродукції. Це вивело область, зазначалося на колегії Мінагрополітики, на перше місце серед інших. Роздрібний товарооборот в області торік підвищився на 35 відсотків. Відчутно збільшилися надходження до бюджетів. До зведеного, приміром, на 48 відсотків. До Пенсійного фонду країни перераховано на 420 мільйонів гривень більше, ніж у 2005 році.

Минулого року в області створено додатково понад 42 тисячі нових робочих місць, або на 10 відсотків більше запланованого показника. Що дуже важливо для пристоличного регіону, багато мешканців якого змушені їздити до Києва, щоб заробити на прожиття.

Загалом, торік на Київщині досягнуто зростання за 35 основними показниками з усіх 47, котрі враховуються в разі оцінки діяльності обласних держадміністрацій.

Ці та інші показники економічного злету наводили на колегії облдержадміністрації, де підбивалися підсумки роботи регіону за 2006 рік.

Як значний успіх відзначалося зростання середньої місячної заробітної плати до 1058 гривень. За цим показником разом із Києвом та ще трьома найбільш розвинутими індустріальними регіонами область увійшла до пятірки кращих. Наводилися певні здобутки і в соціальній сфері.

Утім, за словами голови облдержадміністрації Віри Ульянченко, економічного дива в регіоні не сталося. Тому колегія критично оцінила досягнуте й зосередила увагу на гострих нерозвязаних проблемах. Одна з них переадресування податкових надходжень до бюджетів районів сотень підприємств, які діють на території області, а зареєстровані в Києві, де, звісно, сплачують і податки.

Ще одна з проблем заборгованість із заробітної плати, яка нині становить близько 30 мільйонів гривень. Непоодинокі випадки, коли підприємці не укладають трудові угоди з найманими працівниками, зарплату виплачують у конвертах, змінюють статистичну звітність. Мають місце виплати зарплати в натуральній формі за цінами, що вищі собівартості реалізованої продукції. Тому до усунення таких порушень активніше долучаються й органи прокуратури області.

Так, минулого року за прокурорського втручання виплачено понад 13 мільйонів гривень заробітної плати, права на оплату праці поновлено понад 10 тисячам громадян. Заявлено 139 позовів і 414 заяв про стягнення заробітної плати в інтересах працюючих. Органи прокуратури області у сфері оплати праці вже порушили 34 кримінальні справи, під час розслідування яких керівники підприємств виплатили заборгованість із зарплати в сумі понад мільйон гривень.

Особливу увагу органи влади і прокуратури зосереджують на питаннях затримки зарплати в агропромисловому комплексі, на який припадає третина всієї заборгованості і де розмір оплати праці і так низький.

Микола КОВАЛЬ.