А потрапляють вони до обласної дитячої лікарні, що в місті Мукачеві, різними, навіть найнесподіванішими, шляхами. Одних немовлят матері-зозулі підкидають на подвіря лікарні чи залишають у поліетиленових мішечках просто на сходах, інших, покинутих напризволяще на вулиці чи навіть на смітнику і знайдених випадково ще живими, привозять працівники міліції.

Передають нам новонароджених і з пологових будинків, продовжує цей трагічний перелік головний лікар Єлизавета Біров. Це тоді, коли породіллі відмовляються від синочка чи донечки. Бо, бачте, не в змозі з тих чи інших причин доглянути їх... А привести на світ були у змозі? Трапляється, що число таких нещасних перевищує два десятки. Ми ж, люди найгуманнішої професії, залишаємося наодинці з цим суспільним лихом. І допоки таке маля не оформимо в сиротинець, беремо всі клопоти на себе.

І довго триває ця процедура?

Як правило, до півроку, а часом й більше. Хоча наш обовязок зовсім інший лікувати хворих дітей. Можна уявити, скільки зусиль треба докласти, щоб пройти всі формальності. Особливо тоді, коли дитинка без імені-прізвища. Треба навідатися і до міліції, і до РАГСу, щоб вона набула цього імені-прізвища, і до податківців, щоб там дали ідентифікаційний код... А в разі, коли батьки відомі, до служби соціального захисту на предмет того, що сімя через скрутне матеріальне становище не може утримати власне дитя. Добре хоч те, що лікарня останні два роки відчуває всіляку підтримку з боку влади. Порівняно з 2005-м фінансування нашого закладу зросло на сорок два відсотки. Обласна дитяча лікарня добре оснащена, умови для персоналу та хворих чудові. Але знову ж про вже мовлене: дитяча лікарня не сиротинець. Та й де це чувано, щоб покинуті здорові немовлята перебували разом із хворими? Добре знаю, що через недосконале законодавство така само ситуація і в інших дитячих лікарнях держави. Тому проблему треба вирішувати на законодавчому рівні. Сподіваюся, що в перервах між політичними баталіями слуги народу знайдуть час, щоб її зняти. Бо діти, навіть ті, у кого матері-зозулі, майбутнє держави!

Мукачеве Закарпатської області.

На знімкуу процедурному кабінеті.

Фото Андрія Нестеренка.