Учора Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у рамках офіційного візиту до Китайської Народної Республіки зустрівся із Головою Народної політичної консультативної ради Китаю Цзя Цінлінем. Як повідомляє прес-служба ВР, на початку зустрічі Голова Верховної Ради подякував за організацію візиту української парламентської делегації, завдяки чому, за його словами, зявилася можливість розглянути багато питань двосторонніх відносин.

«Ми представляємо всі фракції Верховної Ради, але всі розуміємо, що налагодженню взаємин з Китаєм немає альтернативи. Тільки таким курсом потрібно рухатись», — зазначив О. Мороз.

Голова Верховної Ради України наголосив, що візит Цзя Цінліня в Україну, який відбувся минулого року, став «кроком до конкретизації наших взаємин».

 Серед перспективних напрямів двосторонньої співпраці О. Мороз назвав співробітництво у галузі літакобудування. Він, зокрема, запропонував китайській стороні взяти участь у спільному з Україною виробництві літака Ан-148. Голова Верховної Ради також зазначив, що у державному бюджеті України на цей рік передбачені кошти на розбудову інфраструктури «у розвиток Великого Шовкового шляху».

О. Мороз вважає, що в України та КНР «повністю збігаються погляди» у міжнародних питаннях. Він висловив переконання, що у міжнародних організаціях позиція наших держав «завжди буде вивірена і взаємоповажна». Голова Народної політичної консультативної ради Китаю підкреслив, що з моменту встановлення дипломатичних відносин між нашими державами протягом пятнадцяти років спостерігається динаміка «сталого та здорового розвитку». За словами Цзя Цінліня, істотних успіхів досягнуто у торговельно-економічній сфері, авіаційній і космічній галузях, у науково-технічній сфері. Він поінформував, що в минулому році взаємний товарообіг між Україною і КНР склав більш ніж чотири мільярди доларів. Він також відзначив активний розвиток міжрегіональної співпраці, підкресливши, що дружні звязки встановлені між 20 парами міст і провінцій наших країн. «Для розвитку наших відносин є прекрасні перспективи», — зазначив Цзя Цінлінь.

Голова Народної політичної консультативної ради Китаю запропонував «посилити взаємну підтримку і зміцнити взаємодовіру». Він наголосив, що КНР підтримує зусилля України, спрямовані на захист її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності, і зазначив, що Китай розраховує на підтримку з боку України «нашої принципової позиції щодо Тайваню та Тибету». На переконання Цзя Цінліня, слід зміцнити договірно-правову базу двосторонніх відносин. На його думку, треба розширити співпрацю в галузі високих технологій, енергетики, авіаційній та космічній галузях. «Необхідно підвищити якість нашої співпраці», — наголосив він. Цзя Цінлінь також сказав, що Китай готовий стимулювати конкурентоспроможних вітчизняних підприємців до інвестування в Україну. За його словами, «ми будемо раді», якщо українські підприємства братимуть участь у проектах, що реалізуються на заході КНР. Він також висловився за посилення звязків у гуманітарній, культурній, освітній сферах та за розвиток міжрегіональних контактів. Зазначивши, що в України і КНР існують взаєморозуміння і підтримка з широкого спектру регіональних і міжнародних питань, Цзя Цінлінь запропонував і надалі узгоджувати позиції наших держав у міжнародних організаціях.

Голова Верховної Ради України висловив згоду із зазначеними ініціативами, а також щиру вдячність за можливість проведення такої зустрічі. О. Мороз висловив сподівання, що такі контакти стануть регулярними.

Підсумовуючи, Цзя Цінлінь висловив сподівання, що візит Голови Верховної Ради України стане імпульсом для подальшого розвитку міжпарламентських контактів між нашими країнами.

На знімку:зустріч Голови Верховної Ради України Олександра Мороза з Головою КНР Ху Цзіньтао.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.