Змінити порядок припинення повноважень членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення передбачає законопроект про внесення змін до закону про Нацраду, запропонований першим заступником голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Оленою БОНДАРЕНКО (фракція Партії регіонів).

На думку автора законопроекту, нинішня процедура відкликання членів ради парламент може висловити недовіру Нацраді лише тоді, коли глава держави також незадоволений її роботою, не приймає звіт і висловлює їй недовіру не відповідає Конституції. «У статті 85 (пункт 20) Конституції сказано, що до повноважень Верховної Ради входить призначення на посади та звільнення з посади половини складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Аналогічне право є і у Президента (пункт 13 статті 106). Тобто призначати членів Нацради можуть незалежно один від одного і парламент, і Президент, а щодо звільнення з посад великі проблеми», — зауважує О. Бондаренко. Норма чинного закону фактично позбавляє Верховну Раду права відкликати своїх членів Нацради без дозволу Президента на підставі рішення Верховної Ради.

«У такій ситуації про ефективну і, головне, неупереджену діяльність Нацради можна забути, вважає Олена Бондаренко. Парламент стає заручником політичних рішень з боку Президента. Верховна Рада не може повноцінно контролювати роботу своєї «четвірки». А у Президента велика спокуса узурпувати контроль за роботою Нацради, маніпулювати нею».

Водночас автор законопроекту припускає, що в сесійній залі буде багато супротивників цього законопроекту. «Можливо, дехто закидатиме: мовляв, знову намагаються у Президента щось забрати, розпалити війну між парламентом і Президентом, каже депутат. Але у запропонованих змінах немає жодного слова, яке скорочувало б повноваження глави держави».