Софія Гнатюк 1966-го старшою піонервожатою прийшла до Бучайської восьмирічки. З 1969 року вчителювала у Вахновецькій та Малостружецькій школах. З вересня 1979-го працювала вчителем хімії в школі № 1 Новодністровська (Хмельниччина). Затим досвідченого фахівця запросили до новоствореної місцевої гімназії.

Софія Василівна має високий науково-теоретичний рівень фахової підготовки, досконало володіє методикою викладання предмета. Учитель використовує лекційно-семінарську форму проведення уроків з урахуванням можливостей учнів, здійснює з гімназистами пошуково-дослідницьку роботу, застосовує методи інтерактивних технологій. Вона проводить цікаві позаурочні заходи.

Велику увагу педагог приділяє обдарованим дітям. З 1998 року її вихованці посіли 11 призових місць на ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнських предметних олімпіад з хімії. А вже цього року учасники ІV етапу Ярослав Марецький та Артем Ковальський готуються захищати честь області.

Багато учнів Софії Василівни стали її послідовниками, закінчили вузи, двоє навчаються в аспірантурі, один захистив дисертацію.

За вагомі успіхи Гнатюк відзначена Соросівським грандом. Вона відмінник освіти України, учитель-методист, лауреат обласного конкурсу «Учитель року-98», нагороджена нагрудним знаком «Василь Сухомлинський».

У 80-х роках минулого століття у неї теж було чимало високих відзнак.

Чуйна, доброзичлива, творча особистість, вона користується заслуженим авторитетом серед колег, учнів та батьків, а головне залишається тим вчителем, що повторюється у своїх обдарованих учнях.