»Російського бізнесмена застрелили у внутрішньому дворі Святошинського районного суду міста Києва

Він помер від вогнепального поранення в ділянку серця. Після пострілу кілера, що перебував на горищі девятиповерхівки поруч з будинком суду, М. Курочкін прожив усього кілька хвилин. Учора вранці у МВС України розповіли подробиці резонансного вбивства.

Відкритий процес над російським олігархом тривав усього три засідання. У вівторок підсудний почав давати показання. І одразу після закінчення засідання суду близько пятої години вечора пролунав один постріл. Курочкін упав просто у вхідних дверях. «Таке ми бачили тільки у фільмах», — заявив журналістам заступник міністра внутрішніх справ України Микола Копянський. Кілер стріляв з відстані 300 метрів. Свідки у дворі будинку показали, що бачили вбивць двох чоловіків високого зросту в чорних масках. Вони зникли з місця злочину на автомобілі «Мазда», що незабаром був знайдений у центрі Києва. На горищі будинку, звідки було зроблено постріл, знайдено гвинтівку з оптичним прицілом іноземного виробництва. «Вельми рідкісна модель. Повірте, щоб розумітися на такій зброї, потрібні певні навички», — заявили в МВС. Деталі оперативно-розшукових робіт не розголошують в інтересах слідства.

Слідчі міліції розглядають одразу кілька версій. Усі вони повязані з підприємницькою діяльністю Курочкіна. У МВС України не виключають російського сліду замовного вбивства. До того ж «жодну політичну версію не розглядають». «Не можна кожен злочин повязувати з політичними подіями», — заявив заступник міністра.

На останньому засіданні суду Курочкін просив суддю відпустити його з-під варти на підписку про невиїзд. Максим заявив, що йому загрожує небезпека. Прохання було відхилено. Міліція, у свою чергу, стверджує, що Курочкін не звертався з заявою про посилення охорони, хоча й говорив про те, що його замовили. Тому охорону все-таки було посилено. Замість трьох конвоїрів було задіяно вісімнадцять. Але це не допомогло. А підїхати впритул до дверей суду, щоб підсудний, виходячи із судового засідання, не потрапив у зону обстрілу, міліції не вдалося через... будматеріали, складені біля входу. За словами Копянського, ремонт у суді триває з 2006 року.

Журналісти зажадали від міліції показати їм тіло вбитого. На що отримали відповідь, що без наявності трупа ніхто б не відкрив кримінальної справи. «Повірте, це не інсценіровка з метою вивезти Курочкіна з України».

Курочкіну було 38 років. Свій перший бізнес він почав з московського ринку «Лужники». 10 років тому російські правоохоронні органи вперше затримали його за вимагання і нанесення тяжких тілесних ушкоджень. У кримінальних колах його знали як «Макса Скаженого». В Україні Курочкін був співвласником пятизіркового готелю «Премєр-палац» у Києві. Йому також приписують володіння ялтинськими готелями, а ще декількома обленерго та ринками. Під час президентських виборів 2004 року російський підприємець був одним із засновників так званого «Российского клуба», що відкрито підтримував кандидата в президенти Віктора Януковича. У той час про комерсанта заговорили і як про одного з найбільших рейдерів. Кілька років тривав конфлікт, повязаний з переділом дніпропетровського ринку «Озерка». За цей час загинуло кілька людей, зацікавлених у контролі над цим ринком. Після вбивства в Плютах 17 березня підприємців з Росії, які мали з ним ділові стосунки, Курочкін знав, що наступний замах буде на нього. У МВС учора заявили, що вважають усі ці вбивства одним цілим.