Нову тару для зберігання і транспортування боєприпасів розробили для армії фахівці вінницького підприємства «Вінекспо»

Для довідки. Вісім мільйонів(!) одиниць нової деревяної тари потрібно нашим Збройним силам для подальшого зберігання боєприпасів та іншого вибухо- і пожежонебезпечного майна. 2,5 мільйона тонн такого «добра» накопичилося у арсеналах, на базах і складах Міноборони, що дислокуються на всій території України. Більша частина його морально і фізично застаріла і стала непридатною для використання за призначенням. Гарантійний термін зберігання вичерпався майже у всієї кількості боєприпасів. Критична маса небезпечного «спадку» міститься у Вінницькій, Житомирській, Хмельницькій та деяких інших областях (інформація з Концепції загальнодержавної програми утилізації звичайних видів боєприпасів на період 2006—2017 років).

Дайте грошей на ящики!..

Розвязання проблеми ускладнюється через непридатний стан тари для зберігання і транспортування вибухонебезпечних предметів. Частина ящиків розсипається на очах, а деякі, відслуживши своє, вже спорохнявіли. Боєприпаси залишилися без даху. Їх змушені зберігати просто купами. Недарма серед командирів військових частин популярною є фраза: «Дайте грошей на ящики!..» За неперевіреною інформацією, дефіцит призвів до зловживань у цій справі. На ящиках, чи деревині для їх виготовлення, кажуть, дехто має кругленьку суму так званих «відкатів». Про це повідав один з офіцерів. І уточнив: «Це ж не ящики для яблук за десять гривень, собівартість тари під боєприпаси коливається від 300 до 400 гривень».

Заміна деревяної тари на металеву, запропонована фахівцями вінницького підприємства «Вінекспо», має стати для військових рятівною. Якщо вони скористаються цим.

Новинку запатентували у всіх країнах СНД

Довідка. На травень ц. р. заплановано державні випробування дослідних зразків нової тари контейнерного типу для зберігання і перевезення боєприпасів.

Для підприємства «Вінекспо» названа проблема так само актуальна, як і для військових — «Вінекспо» перевозить вибухонебезпечні вантажі та іншу військову техніку. Три роки знадобилося вінничанам для втілення в життя свого задуму. Працювали не самі. Тісно контактували насамперед з фахівцями Міноборони, зокрема, тими, хто безпосередньо працює над розвязанням проблеми утилізації боєприпасів. Їх підтримали в Центральному НДІ озброєння та військової техніки ЗС України. Розробки фахівців «Вінекспо» «благословив» генеральний конструктор зі створення вибухових речовин та боєприпасів, директор Державного НДІ хімічних продуктів Віктор Банишевський. Знайшли надійну підтримку в Раді національної безпеки й оборони.

Однак всі фінансові витрати підприємству «Вінекспо» довелося брати на себе. За словами його генерального директора Сергія Філімонова, 2,5 мільйона гривень затрачено на розробку, виготовлення і випробування новинки. Її суть у тому, що замість деревяних ящиків цивільні запропонували військовим декілька типів металевих контейнерів.

Здавалося б, що тут особливого? «Ми пішли тим шляхом, яким уже скористалися в арміях країн НАТО, каже співрозмовник. Приблизно так само, як і вони, прагнемо розвязати цю проблему. Взяли за основу їхній підхід».

А після того, як у березні ц. р. з новинкою ознайомився міністр оборони Анатолій Гриценко, прийнято рішення про проведення державних випробувань дослідних зразків тари контейнерного типу. За словами С. Філімонова, вони заплановані на травень 2007 року.

Водночас свій винахід вінничани уже запатентували у всіх країнах колишнього Союзу. Як стверджує С. Філімонов, і в російській армії нічого не змінилося в справі зберігання боєприпасів. Так само, як і ми, сусіди вирубують ліси для виготовлення деревяної тари. До речі, вперше її застосували у роки громадянської війни в 1914 році. Відтоді й «живуть» боєприпаси у деревяних будиночках.

Десять тисяч кілометрів випробувань

Випробовуватимуть приблизно 80 контейнерів. Одна з обовязкових умов кожен контейнер разом з вантажем має «пройти» в дорозі не менше десяти тисяч кілометрів. Нині триває виробництво експериментальних «будиночків» для боєприпасів. С. Філімонов сподівається на позитивний результат. У нього є підстави для таких припущень. Розробники вже апробували своє дітище в роботі — 300 контейнерів протягом двох років використовують для транспортування вибухонебезпечних вантажів. Здебільшого перевозять їх з арсеналу у місті Калинівці, що під Вінницею, на підприємства для утилізації у східні регіони держави. За весь цей час, на щастя, не виникало непередбачуваних ситуацій.

Дешевші й довговічніші

Новинка має низку переваг. Нова тара не боїться вогню. Для її виробництва, крім металу, використано спеціальні види фанери вогнетривкої і вологостійкої. До того ж ложементи пронизані спеціальною сумішшю, що запобігає загоранню. Натомість деревяні ящики військові зберігають тільки в сухому місці. Здебільшого на... дошках. Теж сухих. Створюється ефект порохової діжки. Штатна тара пошкоджується також під час транспортування і вантажно-розвантажувальних робіт. У 2006 році з арсеналу під Вінницею було вивезено 20 тисяч одиниць реактивних снарядів «Град» у штатній тарі. Після чого непридатними для подальшого використання стали 6046 ящиків. Вони не підлягали ремонту, тому тару спалили. Ще 8813 ящиків мають відремонтувати, а вже потім доставити у військову частину. Затрати лише на транспортування становитимуть 36 тисяч гривень. Металеві контейнери під час транспортування не псуються. На цьому перелік переваг на користь новинки не вичерпується.

Для порівняння. Термін експлуатації металевого контейнера не менше 25 років. Деревяна тара служить упятеро менше. Вартість одного деревяного ящика — 300—400 гривень. Металеві значно дешевші. Деревяні ящики завантажують лише вручну, металеві з допомогою техніки. Наприклад, для завантаження 20-тонного автомобіля 122-міліметровими артснарядами в штатній тарі шістьом чоловікам потрібно 3—3,5 години часу. Час завантаження такої кількості снарядів у контейнерах — 20 хвилин.

Усі види боєприпасів під одним «дахом»

У двох типах контейнерів, пояснив С. Філімонов, можна перевозити усі(!) види боєприпасів. А їх тільки танкових та артилерійських налічується приблизно 600 найменувань. Загалом вінничани запропонували військовим декілька типів своїх виробів. Вони відмінні окремими деталями вертикальним чи горизонтальним розташуванням, обємами, базою, на якій виготовлені, тощо. Наприклад, контейнер для реактивних снарядів «Град» вміщує 80 одиниць такого виду зброї; боєприпасів 40-міліметрових гранатометів — 143 одиниці; 160-міліметрових фугасних мін — 30 одиниць.

Розроблено також схеми складування боєприпасів. Для зберігання пропоновано використовувати не лише бетонні сховища. Для цього добре підходять також морські контейнери. А завантажувати такі контейнери можна навіть баштовим краном. Усі свої напрацювання вінничани продемонстрували керівництву військового відомства на арсеналі у місті Калинівці.

Чи підтримають військові революційну пропозицію цивільних? Після державних випробувань постане питання серійного виробництва новинки. Власних коштів у ініціаторів на це вже не вистачить. Чи знайдуться вони у нашого військового відомства, покаже час. Розробка вінничан зацікавила й росіян. Особливо після її презентації в Москві на міжнародній конференції з питань утилізації боєприпасів. Ініціатори переконані, що вона все одно пробє собі дорогу до вибухонебезпечних місць розташування військових складів і арсеналів.

Вінницька область.

На знімку: директор підприємства «Вінекспо» Сергій Філімонов демонструє міністру оборони Анатолію Гриценку зразки нових типів контейнерів.

Знімок надано Сергієм ФІЛІМОНОВИМ.