Спортивна гімнастика. Як ми вже повідомляли, 31 березня і 1 квітня у столичному Палаці спорту відбудеться VІ міжнародний турнір «Кубок Стелли Захарової». До речі, «Голос України» щоразу надає інформаційну підтримку цим престижним змаганням.

Поступово весняні старти гімнастів у Києві набули неабиякої популярності. Недарма нинішнього року очікується прибуття представників Китаю, Росії, Японії, Білорусі, Італії, Іспанії, Німеччини, Великої Британії, Угорщини, Канади, Словаччини, Австралії, Азербайджану, Ізраїлю, Казахстану, Катару. Господарів змагань представлятимуть дві команди. Усього за призи боротимуться 187 спортовців. Цього разу організатори не змогли прийняти всіх бажаючих. Тому відмовили, зокрема, збірним Польщі і Хорватії.

Мені особливо приємно, сказала кореспондентові «Голосу України» олімпійська чемпіонка Стелла Захарова  що першими на запрошення відгукнулися лідери світової гімнастики японці та китайці. Дебютуватимуть на нашому помості італійці. А вони, як відомо, великі авторитети. Недарма їхня представниця Ванесса Феррарі на останньому чемпіонаті світу виборола абсолютну першість.

Про лідерів зрозуміло, а от якого рівня гімнасти в такій країні, як Катар?

У цій державі на Близькому Сході останнім часом інтерес до спорту величезний. Не виняток і спортивна гімнастика. На її розвиток витрачають значні кошти. Цікаво, що в Катарі працює відомий український тренер Ігор Писаренко, котрий був першим наставником Олександра Береша.

Була інформація, що Україну представлятимуть два склади. Чи виступатимуть найсильніші?

Найімовірніше, це буде перспективна молодь. Ми звикли останнім часом, що відомі майстри Роман Зозуля, Сергій Вяльцев, Андрій Михайличенко, Микола Куксенков, Дарина Згоба, Ірина Краснянська, Аліна Козич значилися серед учасників нашого турніру. Але, схоже, цього разу вони виступатимуть на етапі Кубка світу, котрий відбуватиметься в ті самі терміни, що й старти в Києві. Хоча, як на мене, змагання вдома допомогли б найкращим гімнастам України ліпше підготуватися до квітневого чемпіонату Європи. Але не мені судити про це, бо то справа самих тренерів національної збірної. Тільки вони вирішують, кому і де змагатися. Хто конкретно виступатиме в Києві? Про це дізнаємося, коли подадуть заявку наших команд.

Торік переможці отримували призи ювелірні вироби із золота. Чим нагороджуватимете лауреатів тепер?

До речі, буде розіграно 36 комплектів нагород. Окрім традиційних красивих кубків і статуеток, переможці і призери отримають косметичні та парфумерні набори американської компанії «Мері Кей». А ще ноутбуки від торговельної марки «Фокстрот».

На попередні турніри ви запрошували дітей-сиріт, ветеранів спорту...

Я очолюю фонд «Спорт і діти». Тому сам Бог велів нам не забувати про дітей. Особливо тих, хто позбавлений батьківської ласки. Отож традиції не порушимо. Чекаємо в гості вихованців шкіл-інтернатів із шести областей: Київської, Чернігівської, Черкаської, Одеської, Рівненської, Житомирської. Місцеві держадміністрації надають транспорт. А наш фонд забезпечить подарунками і харчуванням...

Насамкінець Стелла Георгіївна розповіла, що мала зустріч із президентом Міжнародної федерації гімнастики (ФІЖ) Бруно Гранді. І той охоче підтримує ідею перетворення київського турніру на етап Кубка світу. Досвід у його організаторів є чималий. Але потрібно ще багато чого. Зокрема, приязне ставлення українських спортивних властей. І кошти потрібні будуть зовсім інші.

***

Футбол. Товариський матч молодіжних збірних (U-21). БолгаріяУкраїна. 2:1. Мяча в нашій команді забив Гладкий.