Депутатів Рівненської обласної ради не почули у владних столичних кабінетах, коли 15 грудня минулого року вони зверталися до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, принципово не погоджуючись на централізоване проведення Міністерством праці та соціальної політики тендерних процедур із визначення для Рівненщини організаторів безплатного харчування учнів, які проживають на ураженій Чорнобилем території.

Тоді згадане міністерство не зважило на пропозиції депутатів облради і провело централізовано тендер із визначення організаторів безплатного харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Своє обурення й аргументи з цього приводу депутати виклали у зверненні до найвищих посадових осіб держави, прийнятому на сесії облради 23 березня. «Тендерним комітетом, йдеться у зверненні, допущено грубі порушення Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» при проведенні процедури розкриття тендерних пропозицій учасників та визначенні переможців відкритих торгів. Зокрема, учасникам торгів не видані протоколи розкриття тендерних пропозицій, взагалі не розкривалась тендерна пропозиція київського приватного підприємства «Зодчий Київ», а про його участь учасники торгів довідались наступного дня по телефону».

Тут, мабуть, доречно зробити відступ і запитати: а чому про ці порушення не повідомили до Тендерної палати? Це могли б зробити, скажімо, учасники торгів із Кузнецовська, Сарн і Зарічного, які не виграли тендер з організації харчування дітей у своїх містах та районах і тепер ці функції взяло на себе ПП «Зодчий Київ». Тим часом облспоживспілка пішла легшим шляхом звернулася 10 січня 2007 року з цього приводу із листом (вих. №17-13/04) до голови Рівненської ОДА Віктора Матчука, в такий спосіб переклавши цю проблему на виконавчу владу. Згодом до її вирішення долучилась і представницька це питання стало предметом обговорення депутатами Рівненської обласної ради, результати якого вилились у звернення до вищих посадовців держави.

Зрештою, депутати у зверненні ставлять аж ніяк не риторичне запитання: як саме посередник ПП «Зодчий Київ», не маючи на території Рівненщини своєї матеріально-технічної бази, кадрового потенціалу, кваліфікованих спеціалістів, розраховував «потягнути» непрофільний бізнес забезпечення продуктами харчування та приготування їжі десяткам тисяч учнів? Із 86 мільйонів гривень, які з Держбюджету виділяються Рівненщині на безплатне харчування дітей, 35 мільйонів тепер, передусім, отримуватиме ПП «Зодчий Київ», а вже потім вирішуватиме, що і скільки виділити тим, хто безпосередньо харчуватиме дітей. З цією метою ПП «Зодчий Київ» уклало угоди на організацію харчування з Сарненським комбінатом громадського харчування, Зарічненською райспоживспілкою та чотирма приватними підприємцями з міста Кузнецовська (з тими, хто не виграв тендер. Авт.).

«Тобто, підсумовують у Зверненні депутати, дітей фактично годуватимуть ті само, що й раніше, але гроші до них надходитимуть не напряму, а через таку посередницьку структуру, як ПП «Зодчий Київ». Але перший отримувач держбюджетних грошей не благодійник, щоб не залишити у себе нічого. Так, наприклад, у прямій угоді між Мінпраці та переможцем тендеру за лотом №46 від області комбінатом громадського харчування Березнівської райспоживспілки, середня ціна харчування одного учня на день становить 7 гривень 41 копійку, тоді як в угоді між посередником ПП «Зодчий Київ» і Зарічненською райспоживспілкою середня ціна харчування одного учня на день уже 6 гривень 67 копійок, тобто на 74 копійки менше. А якщо врахувати, що у Сарненському та Зарічненському районах ПП «Зодчий Київ» так «харчуватиме» щодня 23 527 учнів, то лише ці райони недоотримують 17 410 гривень щоденно, або 3 мільйони 177 тисяч гривень за час дії угоди. І це лише по двох районах Рівненської області, тим часом як ПП «Зодчий Київ» стало переможцем у 18 районах України. Неважко підрахувати, який «навар» за «виконану роботу» отримає вказана приватна фірма», —пишуть у зверненні депутати.

Крім того, що депутати Рівненської облради висловили занепокоєння з приводу того, що у січнілютому цього року від Міністерства праці та соціальної політики України, як головного розпорядника коштів, не надходило фінансування на організацію харчування дітей в області, вони просять чільників держави доручити відповідним структурам вжити заходів до усунення посередників з процесу фінансування «чорнобильських» програм. А чи буде реакція столичних високопосадовців на звернення депутатів Рівненської обласної ради, чи дослухаються вони до думки громади, покаже час.

Рівне.