За рік, що минає після торішніх метушливих виборчих перегонів, на Дніпропетровщині встановився відносний спокій. Після кількамісячних жорстких депутатських протистоянь у Дніпропетровській обласній раді Партія регіонів отримала контрольний пакет голосів і змогла провести на посаду голови свого криворізького висуванця діяльного науковця з сучасним розумінням техногенних процесів Юрія Вілкула.

Рух до безконфліктності

Цей конструктивний маневр стався після раптового виходу з лав демократичної коаліції депутатів Блоку Павла Лазаренка і переходу їх до коаліції з регіоналами. Так звана демократична коаліція, очолювана колишнім головою облради «нашоукраїнцем» Миколою Швецем та третім номером у списку «Нашої України» головою облдержадміністрації Надією Дєєвою, відтоді поступово втратила свої владні амбіції і «розгубила» свій депутатський потенціал. Надія Миколаївна недавно пояснила, що вона мала і має статус позапартійної і ніколи не була в лавах «нашоукраїнців». У своїй теперішній роботі на посаді голови ОДА вона знайшла продуктивні варіанти конструктивної співпраці з Юрієм Григоровичем. І, справді, на сесіях облради та колегіях облдержадміністрації спостерігається, на думку місцевих оглядачів, добротна, ділова, взаємоузгоджена турбота про нагальні та перспективні інтереси територіальних громад і громадян, поліпшення їхніх соціально-економічних умов життя та праці, а не замасковані чи задекларовані вузько партійні настрої, означені здебільшого деклараціями недосяжних намірів.

Коли чільники області переконують своїх громадян у стабілізації ситуації в регіоні, то цей акцент за багатьома показниками звучить переконливо. Наприклад, зростання промислового виробництва на підприємствах усіх форм власності, вага науково-технічного забезпечення у розробці та впровадженні у виробництво нових енергозберігаючих технологій, аграрні потуги в становленні активного господаря на розпайованій землі, значне надходження інвестицій від зарубіжних інвесторів тощо. Зрозуміло, що партійно-політичний штрих сам собою десь там, а не попереду, як транспаранти на демонстраціях. Партія регіонів у своїх осередках і фракціях позбавилася від людей, котрі, на думку їхніх місцевих лідерів, не справляються зі своїми обовязками добросовісних виконавців і організаторів. Так сталося в Дніпродзержинській та Дніпропетровській міських організаціях. Голосу регіоналів на публічних акціях зазвичай не чутно, бо вони зайняті стабілізаційними процесами в територіальних громадах і діють за принципом: ми доведемо справами свій професіоналізм управління непростим народногосподарським комплексом.

Демократичні «розбірки»

А от компаньйон по коаліції Блок Павла Лазаренка дещо не вписується в поступальність безконфліктного руху регіоналів. Їхніх представників першого заступника голови облради Івана Лазаренка, а також голову депутатської комісії облради з питань звязків із обєднаннями громадян і ЗМІ Вікторію Шилову втягнуто в публічний скандал навколо нібито їх спроби переформатувати під себе інформаційну сферу: підпорядкувати Лазаренковій «Громаді» газету облради «Зорю». Від кулуарних домовленостей до «викривальних» матеріалів на шпальтах місцевих газет і на телеканалах, схоже, вже втомилися не тільки учасники скандалу, а й читачі та глядачі, що з подивом читають чи чують з місцевих телеекранів «пережовані» багато разів колективні та анонімні заяви від учасників конфлікту. А обласна рада не втручається в «демократичні розбірки», терпляче вичікує примирення і порозуміння між натхненними творцями димоподібних завіс.

У «Нашої України» публічних непорозумінь немає. Микола Швець, після невдачі у марафоні виборів голови облради, на сесії майже не зявляється. А обласна організація, за словами її лідерів, перебуває в стані кадрової перебудови. Нещодавній «партійний» приїзд із Києва Юрія Єханурова для вивчення ситуації зсередини не посприяв стабілізації малокерованих осередків. Зі звітно-виборчою конференцією все ще зволікають. Обласний лідер «НУ» Олександр Білий через свою нерішучість та безініціативність (як відкрито лунають висловлювання його колег по партійному блоку) втратив дієвий контроль над організацією.

Варто нагадати, що «Наша Україна» і БЮТ на обласному та міському рівнях уже підписали договір про узгоджену взаємну співпрацю у виборних органах. До речі, штаби БЮТ у містах та районах області працюють у передвиборному режимі. Відвідини свого рідного краю народним депутатом Іваном Кириленком і поїздка з журналістами під невимушений діалог про роль опозиціонерки Юлії Тимошенко в сучасній українській політиці засвідчують активність звязків центру з регіонами. Налагоджуються регулярні видання районних бюлетенів із критичними оцінками діяльності нинішньої влади на місцях. Неупереджений погляд засвідчує: триває наполеглива підготовка до позачергових виборів до Верховної Ради України, хоча публічно такі настанови від обласного парткерівництва ніде не озвучують. Боротьба методом пікетування Дніпропетровської міської ради під час перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги чи не єдина їхня помітна організована акція.

У кожного свої завдання

Зате місцеві комуністи, стимульовані постійною присутністю народного депутата Віктора Борщевського, виводять своїх сивочолих прихильників на святкування дат, яких уже і в календарях немає, а також на акції з рішучим «ні» НАТО. Останнього разу на центральній площі Дніпропетровська зібралося до півтори сотні осіб похилого віку, що ставили свої підписи під заздалегідь приготовлений протестний текст з вимогою проведення референдуму проти вступу України до НАТО та за входження до ЄЕП. Заступник голови Дніпропетровської обласної міжгалузевої ради профспілок, депутат облради від КПУ Георгій Скляров, як у старі добрі часи, в добровільно-примусовий спосіб намагався під розписку зобовязати всіх керівників галузевих обкомів профспілок проводити роботу зі збирання підписів серед трудящих. Проте більшість профспілок не підтримала комуніста Склярова.

Строкатість політичних сил регіону очевидна. Ніяк не заявляють про себе соціалісти й народники. Відроджено обласний осередок Аграрної партії, куди, як сподіваються київські організатори з Української академії аграрних наук, «перетече» електорат з Народної, Комуністичної та Соціалістичної партій. Тому важко сподіватися на створення пріоритетів загальнонаціонального обєднавчого міжпартійного поступу для забезпечення реального добробуту свого українського народу. Зросте лишень партійний «дерибан». Та й чи доростуть партійні вожаки та розчароване електоральне суспільство до усвідомлення необхідності цього поступу?

Дніпропетровська область.