Учора Голова Верховної Ради України Олександр Мороз в рамках офіційного візиту до Китайської Народної Республіки в місті Шанхай зустрівся з головою місцевого комітету Народної політичної консультативної ради Китаю (НПКРК) Цзян Їженєм. Як повідомляє прес-служба парламенту, під час зустрічі

О. Мороз зазначив, що Верховна Рада України «дуже зацікавлена» в активізації розвитку відносин із КНР, та наголосив, що група з міжпарламентських звязків з Китаєм налічує майже 100 народних депутатів.

Обсяг економічного співробітництва наших держав О. Мороз охарактеризував як «доволі високий, але певною мірою спонтанний», тому, за його словами, економічну співпрацю потрібно «направляти», щоб її прискорити. Голова Верховної Ради підкреслив, що це стосується не тільки торгово-економічного співробітництва, а й співпраці в гуманітарній та науково-технічній сферах. О. Мороз також вважає за необхідне розглянути питання про використання транзитного потенціалу України.

Глава парламенту висловив китайській стороні вдячність за те, що його офіційний візит до КНР розпочався з Шанхая.

Цзян Їжень поінформував О. Мороза про основні показники економічної діяльності Шанхая та запропонував Україні взяти участь у виставці «Експо-2010», яка відбудеться у Шанхаї. У свою чергу Голова Верховної Ради України вважає невипадковим, що ця виставка відбуватиметься саме в Шанхаї. Він також висловив сподівання, що контакти України із Шанхаєм розширятимуться після відкриття прямого авіарейсу КиївШанхай.

Цзян Їжень, підсумовуючи, зазначив, що офіційний візит Голови Верховної Ради України закладає хорошу основу для подальшого розвитку відносин Верховної Ради України з владними структурами Шанхая. Він високо оцінив економічний потенціал України і висловив зацікавленість досвідом нашої держави у сфері збереження навколишнього середовища.

Також Голова Верховної Ради Олександр Мороз у середу в рамках офіційного візиту до Китайської Народної Республіки зустрівся з мером Шанхая Хань Чженом і відвідав Центр дослідження та розвитку корпорації «ZTE». Під час зустрічі мер Шанхая висловив сподівання, що офіційний візит голови українського парламенту сприятиме подальшому розвитку і активізації двосторонніх стосунків у всіх сферах, зокрема, торговельно-економічній, у галузях науки, високих технологій, у культурній сфері.

Хань Чжен зазначив, що Україна має значний економічний потенціал, розвинену інфраструктуру та багаті поклади корисних копалин.

Голова Верховної Ради наголосив, що Україна зацікавлена в розвитку тісної співпраці з КНР, і ця лінія зовнішньої політики залишається незмінною.

Основною метою офіційного візиту О. Мороз назвав подальший розвиток дружніх стосунків між нашими державами, перш за все в економічній сфері. Він виступив із ініціативою проведення у Шанхаї інвестиційного форуму спільно з Україною на кшталт Лондонського інвестиційного форуму. На думку О. Мороза, проведення такого заходу сприятиме розвитку ділових контактів між Україною та КНР. «Повернувшись додому, ми будемо ініціювати цю справу», — сказав він.

На переконання глави українського парламенту, Україна і КНР мають «дуже хороші перспективи» співпраці, особливо у транзитній сфері, космічній галузі, літакобудуванні, у галузі високих технологій, заснуванні технопарків, у гуманітарній та освітній сферах. О. Мороз запросив мера Шанхая відвідати Київ. Запрошення було із вдячністю прийнято. За словами мера Шанхая Хань Чжена, у разі, якщо такий візит відбудеться, до Києва разом із ним прибуде велика група підприємців.

Цього самого дня Голова Верховної Ради України відвідав Центр дослідження та розвитку корпорації «ZTE», яка є одним із провідних світових виробників телекомунікаційного устаткування. Корпорація є членом Міжнародного союзу електрозвязку та Азіатської Ради з інфокомунікацій, має представництва в Україні.

Звертаючись до працівників корпорації, О. Мороз наголосив, що «наша задача підтвердити, що Україна налаштована на співпрацю з Китаєм, на сприяння розвитку співпраці в усіх сферах, в тому числі й телекомунікаційній галузі». За словами О. Мороза, в разі необхідності підтримки україно-китайської співпраці в галузі телекомунікацій потрібно залучати до цього процесу відповідні групи дружби парламентів наших держав. Він повідомив, що найближчим часом в Україні відбудеться часткова приватизація ВАТ «Укртелеком», який має велику наукоємність.

Народний депутат України Станіслав Довгий, який входить до складу офіційної української делегації, наголосив на важливості впровадження мобільного телебачення в Україні, стосовно якого відбувається отримання ліцензії Україною. Представники корпорації «ZTE» пообіцяли передати необхідну для цього інформацію, активно та зважено підійти до участі в спільних україно-китайських проектах. Корпорація «ZTE» має намір використовувати найбільш захищений від прослуховування формат СDMA, котрий існує в Україні.

На знімку: зустріч Голови Верховної Ради України Олександра Морозаз мером міста Шанхай Хань Чженом