Учора Парламентська асамблея Ради Європи розпочала свою чергову сесію, яка не омине увагою розвиток ситуації в Україні у зв’язку з агресією і терористичною загрозою.

Уже майже рік цивілізований світ намагається переконати Росію в тому, що в ХХІ  столітті її поведінка є неприйнятною. Усі міжнародні організації, які стоять на варті світового правопорядку, верховенства права і демократії, неодноразово висловилися на підтримку територіальної цілісності України і засудили злочини, здійснені на території нашої держави незаконними збройними формуваннями.

Переконаний, що так буде й під час нинішньої сесії ПАРЄ, яка, в тому числі, надасть належну оцінку останнім терористичним актам в Україні. Після 11 місяців очікувань на конструктивність Москви всі ілюзії мають нарешті зникнути. Після жахливих злочинів у Волновасі, Донецьку і Маріуполі, яким потурала Росія, ми бачимо, що для нинішнього російського керівництва жодного значення не має найвища цінність — людське життя.

Поновлення повноважень російської делегації в ПАРЄ можливе лише в разі, якщо Москва на практиці доведе готовність прислухатися до думки демократичної спільноти. Однією з проблем, вирішення якої лежить виключно у політичній площині, є звільнення українських політичних в’язнів, що незаконно утримуються в Росії.

Справа проти Надії Савченко — українського офіцера, депутата Верховної Ради і члена ПАРЄ, яка вже 45-й день голодує у російській в’язниці, — є сфабрикованою і політично вмотивованою.

Під час зустрічей із Президентським комітетом ПАРЄ в середині січня в Києві я запропонував розглянути можливість започаткування Спеціальної місії ПАРЄ у справі Надії Савченко — механізму на кшталт Місії Кокса—Квасневського, яка спромоглася успішно працювати з режимом Януковича.

Сьогодні багато хто в рамках ПАРЄ закликає до діалогу з РФ. В умовах, коли Росія не робить жодних кроків, спрямованих на врегулювання ситуації в Україні на основі мінських домовленостей, запропонована Спеціальна місія, імовірно, забезпечила б можливість такого діалогу і стала тестом на щирість російської сторони.

Прес-служба Верховної Ради.