Російського бізнесмена Максима Курочкіна затримали 20 листопада минулого року в аеропорту Бориспіль. Максим Курочкін перебував у міжнародному розшуку з 2005 року за поданням Генеральної прокуратури України. Він підозрювався у вимаганні 10000 американських доларів в одного столичного бізнесмена.

Імя покійного повязували з низкою скандалів, які прокотилися під час перерозподілу власності в енергетиці, зокрема «Полтаваобленерго», «Львівобленерго». Крім того, фактично за безцінь у 2004 році йому передали готель «Дніпро». А на початку 2005 року Максим Курочкін викупив найбільший дніпропетровський ринок «Озерка»...

Власне, з цього ринку і розпочалися малозрозумілі для непосвячених події. Невдовзі ринок перейшов у власність групи «Приват», а Курочкін перепродав його іншому російському бізнесменові на прізвище Воробйов. На початку минулої осені група молодиків близько 100 осіб спробувала захопити «Озерку», попри те, що ринок захищала міліція. Згодом у Дніпропетровську розстріляли Воробйова.

Є одне запитання, на яке й досі нема відповіді. Чому Максим Курочкін, знаючи, що буде заарештований, прилетів в Україну? Втім, він був би заарештований і в будь-якій іншій країні й депортований до України, оскільки Інтерпол вивісив на нього червону картку. В одному інтервю бізнесмен казав, що розшук його не лякає: мовляв, добре і в Росії, а є ще Китай... Отож, схоже, в Росії йому стало не зовсім затишно.

За дванадцять днів до смерті Максима Курочкіна неподалік від Кончі-Заспи невідомі розстріляли трьох осіб двох друзів бізнесмена і начальника особистої охорони.

Подробиці його смерті, оприлюднені вчора, наштовхують на певні роздуми. Вбивця, як влучно підмітила одна з ранкових газет, супер-снайпер. Снайперська гвинтівка іноземного виробництва, за оцінками експертів вартістю близько 20 тисяч доларів. Вбивча сила зберігається на віддалі 1200 метрів.

Як заявив на вчорашній прес-конференції заступник міністра внутрішніх справ, міліція не розглядає політичних версій. І, схоже, даремно.

Варто повернутися до подій 2004 року. Максим Курочкін був одним із засновників і віце-президентом «Російського клубу», в якому постійно перебували російські політтехнологи Гліб Павловський, Марат Гельман, Ігор Шувалов, Сергій Марков. Саме вони розробляли технології протидії команді тодішнього кандидата в президенти Віктора Ющенка. Саме Сергій Марков в інтервю газеті «Столичные новости» і розкрив таємницю анти-Майдану. Мовляв, проти «помаранчевих» вийдуть фани київського «Динамо», донецького «Шахтаря», врешті шахтарі... Що згодом нам усім довелося спостерігати на вулицях Києва. Багато запитань, на які досі немає відповіді, викликало і отруєння Віктора Ющенка. Передача «Закрита зона» транслювала перехоплену телефонну розмову про те, хто придумав цей трюк, щоб зіпсувати обличчя «месії»...

За кілька днів до вбивства Максим Курочкін у черговому судовому засіданні шокував суддю і присутніх журналістів своєю поведінкою. Зокрема, він заявив про себе, що він месія...

Це був сигнал, який почули ті, хто стояв за отруєнням Віктора Ющенка. І вони вирішили прибрати вельми небажаного свідка. Звідси і супер-снайпер, який (і міліція не відкидає цієї версії) пройшов вишкіл у спецслужбах, і дорога надійна зброя. Постріл мав бути один.