У селі Ільпибоки Демидівського району, що на Рівненщині, селяни вчинили справжній бунт проти голови місцевого селянського фермерського господарства «8 Березня» Миколи Мельничука, вимагаючи повернути майнові паї резервного фонду. Вони взяли керівника в облогу.

Але, на щастя, до самосуду справа не дійшла внаслідок тривалих перемовин фермер підписав акт передачі 50 відсотків резервного фонду майновій комісії. І вже наступного дня із фермських приміщень кожен забирав свою майнову частку: хто корову, хто коня, хто порося...

Років десять тому навряд чи хтось із жителів села Ільпибоки, а заодно і всієї довколишньої місцини, міг передбачити, що справа дійде до бунту. Річ у тім, що тоді КСП «8 Березня», яке Микола Мельничук очолив у 1991 році, ставили у приклад за виробничими показниками та організацією праці, сюди їхали вивчати передовий досвід.

Тоді робота спорилася, зізнається Марія Грязіна, котра пропрацювала у господарстві 36 років, до того ж 30 із них дояркою. Непогано заробляли. У найкращі часи наше маленьке господарство, яке відєдналося від колгоспу в селі Рудка, мало більш як тисячу голів худоби. Проклали у село газ, провели воду, відремонтували дорогу.

Нині у фермерському господарстві, яке виникло внаслідок реформування колективного сільгосппідприємства, доповнює сказане голова майнової комісії Володимир Кирильчук, залишилося лише 166 голів ВРХ, 69 телят, 88 свиней. Загалом останнім часом тут постійно йде процес до зменшення поголівя, почастішали звинувачення на адресу керівника.

Схожі докори довелося почути і тоді, коли селяни щільним кільцем оточили керівника: «Ви забрали наше майно і розтринькали його... Ви на наших мозолях побудували собі фазенди та вілли... Досить бути царем і знущатися над нами... Треба вже й міру знати... І ви ще хочете забрати половину нашого майна...»

Останнє, зокрема, стосувалося рішення зборів у 2000 році, на яких Миколі Мельничуку, як сам він заявляє, співвласники майнових паїв реформованого КСП «8 Березня» передали половину резервного майнового фонду.

Я був на тих зборах, заперечує на це член майнової комісії Микола Поляк, тоді ніхто за це рішення не голосував. Підтверджує це і тодішній протокол зборів, в якому питання про 50 відсотків резервного фонду для Миколи Мельничука не зафіксовано. Та й за які такі заслуги селяни мали віддавати своє добро керівнику?

Під час будівництва млина, на яке використано майновий фонд, М. Мельничук обіцяв, що це для всього села. А тепер заявляє, що млин його власність і за послуги здирає останню шкуру з нас, чуємо з гурту селян. Щоб змолоти центнер пшениці на борошно, треба заплатити 15 гривень.

А мене просто обманули під час розпаювання, обурюється Людмила Грязіна. На зборах вирішено було передати мені колишню колгоспну хатину. Комісія оцінила її в 3800 гривень. А в конторі заявили: «Така сума виходить, якщо платитимеш готівкою. А якщо братимеш на майновий пай, то вийде трохи більше». Погодилася на майновий, бо таких грошей готівкою тоді не мала. А коли глянула в документи, від побаченого ледь не зомліла: там стояла цифра — 13800 гривень. Просто добавили спереду одиничку, аби з того селянина, який від роботи не має просвітку, побільше здерти. Після цього кудись зникло і рішення оціночної комісії.

Таких фактів чимало, підтверджує Володимир Кирильчук. Мені під час розпаювання основного майнового фонду дістався трактор. Коли настав час забирати агрегат, він без коліс. Інше я був членом комісії з оцінки техніки. Коли справа дійшла до підписання акта, мені підсовують листок зовсім з іншими оціночними даними, які, розсудіть самі, просто смішні: культиватор — 80 гривень, трактор — 200 гривень. Я, звичайно, не підписав такої єрундистики, але подібне, виходить, комусь було вигідно. Одне слово, людям уже до глибини душі наболіло і вони вирішили добиватися правди, постояти за свою власність, нажиту багатьма трударями за багато років важкої праці.

Перший крок до розпаювання було зроблено 18 березня 2006 року на зборах співвласників майна реформованого КСП «8 Березня». Тоді, зокрема, селяни прийняли рішення, щоб селянсько-фермерське господарство «8 Березня» протягом 2006 року передало майно резервного майнового пайового фонду уповноваженій особі та майновій комісії за актами прийомупередачі.

Наступним кроком цієї історії можна вважати ситуацію, викладену в зверненні до Млинівської міжрайонної прокуратури, Демидівських РВ УМВС, райдержадміністрації, райради, райсуду, Ільпибоцької сільської ради:

«Ми, співвласники майна, йдеться у ньому, звертаємося до вас з проханням вплинути на голову СФГ «8 Березня» Мельничука Миколу Климовича, який відмовляється виконувати рішення зборів співвласників майна від 18 березня 2006 року щодо видачі майна резервного фонду в сумі 600063 гривні. Мельничук М. К. затягує час різними відмовками, відписками, відправляє людей звертатися до суду. Оскільки термін розрахунку завершується 31 грудня 2006 року, ми, співвласники майна, не бачимо підстав для звернення до суду за майном, яке зароблене нашою важкою працею в колгоспі, КСП. Наше терпіння доходить до межі. Ми повідомляємо вас про те, що якщо не буде розпочато розрахунок з нами, співвласниками майна, то з грудня 2006 року буде заблоковано роботу СФГ «8 Березня» і можливий самостійний розподіл майна згідно з рішенням зборів співвласників майна... Голова СФГ «8 Березня» Мельничук М. К. звинувачує у витребуванні майна резервного фонду невелику групу людей. Своїми підписами засвідчуємо її фактичну кількість. Всього підписів — 161. 10 грудня 2006 року.»

У листі-відповіді на імя голови майнової комісії реформованого КСП «8 Березня» В. Кирильчука заступник голови Демидівської райдержадміністрації Н. Дишкант пише: «Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2001 року №177 «Про врегулювання питань щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектору економіки» встановлено, що кожний член КСП має право на належну йому майнову частку-пай, а також на відповідну частку майна, залишеного як резерв. Паювання майна в КСП «8 Березня» проведено згідно з Положенням про паювання майна у разі реструктуризації КСП «8 Березня», затвердженого рішенням загальних зборів від 17 грудня 1999 року (протокол №4). На майно пайового та резервного фонду між співвласниками майна та СФГ «8 Березня» укладено відповідні договори оренди (на майно резервного фонду від 29 лютого 2000 року та від 25 лютого 2000 року на майно пайового фонду). Виходячи з умов договору, на виконання пункту 10.7 спори по цьому Договору розглядаються шляхом переговорів і вирішуються за згодою сторін, а в разі недосягнення згоди у судовому порядку. Тому, враховуючи факт, що питання спірне, рекомендую вам до вирішення питання в судовому порядку не робити дій, які призведуть до порушення законодавства».

Ми також за те, щоб питання вирішили за законом, каже Володимир Кирильчук. І наприкінці минулого року така можливість була. Однак керівник СФГ вкотре не зявився на збори і постійно уникав зустрічі з членами майнової комісії. Чесно кажучи, вже тоді у селян виникло бажання «взяти своє» штурмом. На щастя, цей запал вдалося охолодити.

А тим часом Микола Мельничук подав позовну заяву до Демидівського районного суду, щоб визнали за ним право власності на половину резервного фонду, яку нібито на зборах передали йому селяни 2000 року. Відповідно Млинівська міжрайонна прокуратура надсилає голові майнової комісії В. Кирильчуку (у тому числі й для оголошення іншим заявникам) повідомлення, де, зокрема, зазначено, «що питання, викладене у вашому зверненні, на даний час є предметом розгляду в Демидівському районному суді, та виконання вашої вимоги на даний час унеможливлено, оскільки ухвалою районного суду в грудні 2006 року накладено арешт на майно резервного фонду підприємства».

Коли проходило чергове засідання суду й ініціативна група поїхала на нього в Демидівку, розповідає Володимир Кирильчук, із ферми в Ільпибоках, незважаючи на рішення про арешт, вивезли понад десять голів худоби. Це так обурило пайовиків, що наступного дня вони вирішили поставити крапку в цій справі. Точніше, у справі розподілу 50 відсотків майнового резервного фонду. Про другу половину, яка є предметом розгляду в суді, поки що не йдеться. Отож люди спочатку заблокували голову в його автомобілі, затим у конторі, і врешті-решт домоглися свого: Мельничук, хоча й зі своїми зауваженнями, але підписав акт передачі частини резервного майна майновій комісії, і кожен із співвласників-пайовиків одержав право на отримання своєї частки. А за іншу половину резервного фонду «боротимемося» в суді...

Рівненська область.

На знімку: голову фермерського господарства селяни заблокували і всередині приміщення контори, і ззовні.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.