Учора відбувся візит глави українського уряду Віктора Януковича до Брюсселя. Після його зустрічі з президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу сторони заявили, що Україна і ЄС почали підготовку нової посиленої угоди, яка передбачає значне посилення співробітництва, а також створення зони вільної торгівлі.

Водночас Баррозу ще раз підкреслив, що майбутнє відносин з Україною не може бути передбачене заздалегідь.

«Ми не можемо нічого передбачати свідомо зараз. Але зрозуміло, що обидві сторони мають багато чого зробити», — сказав президент Єврокомісії. Що стосується зони вільної торгівлі із застосуванням усіх відповідних інструментів, то вона, на думку Мануеля Баррозу, може бути створена тільки після вступу України до Світової організації торгівлі.

Журналістів цікавила також точка зору українського Премєр-міністра Віктора Януковича про вступ України до НАТО. Тому що після його останнього приїзду в Брюссель у Києві бурхливо обговорювали позицію Януковича, яка дещо відрізняється від позиції Президента України.

І Віктор Янукович знову підтвердив, що Україна не готова до вступу в НАТО. «На сьогодні не передбачено жодних документів, жодних конкретних дат вступу України в цей союз», — сказав він. Премєр пояснив це тим, що серед українського населення рівень підтримки вступу України в альянс залишається низьким, цю ідею підтримують близько 20 відсотків громадян. Віктор Янукович також підтвердив позицію, що рішення про вступ України в НАТО прийматимуть на всеукраїнському референдумі.

При цьому премєр зазначив, що в Україні триває успішний процес розвитку співробітництва з НАТО.